Fraudele în sectorul financiar-bancar continuă și în anul 2017. Expertul economic, Veaceslav Ioniță afirmă că numai anul trecut, cifra acordării creditelor neperformante de către băncile comerciale s-a majorat cu 50 la sută, în comparație cu anul 2015. Ioniță spune că aceste acțiuni sunt favorizate de conducerea unităților financiare și de unii agenții economici, care au reușit să corupă angajații din sisitemul bancar, pentru a obține împrumuturi .
La băncile comerciale noi avem două tipuri de agenți economici: sunt agenți economici de bună credință, adică cei care vor să facă afacere și șmecheri. Cunoașteți cazurile cele când se luau creditele neperformante și se tranferau în off-shore și banii se furau. O să vă pară straniu, dar acest lucru se întâmplă și astăzi. Eliberarea creditelor neperformante în 2016 au crescut cu 50 la sută.
Ioniță a mai adăugat că din cauza acordării acestor credite neperformante băncile comerciale sunt nevoite să majoreze rata dobânzii. Mai mul ca atât expertul a a explicat și felul eliberării acestor împrumuturi în special agenților economic.
Persoana fizică ia credite micuțe. El merge și negociază cu ofițerul de credit, care nu are nicio libertate și lucrează strict după lege. Persoanele juridice sunt marii boieri, care se duc și se înțeleg cu directorii băncilor. Se mai dă o mită se mai face ceva și ai obținut creditul și nu-l achită. M-am întâlnit cu reprezentanții Băncii Naționale și le-am spus oameni buni dacă cifra creditelor neperformante depășește 10 la sută de ei trebuie să se ocupe CNA-l și Procuratura Anticorupție. 18:20 18:29 Obținerea Creditelor neperformante în Republica Moldova sunt dictate : influența politică sunet, proprietarul băncii oferă cretite apropiaților și se dau credite prin corupere. Atunci tu ai credite neperformante de 40 la sută. Ce avem noi cu asta? În bănci din cauza creditelor neprformante apare o pierdere. Această pierdere se compensează prin dobânda majorată la creditare.
La sfârșitul anului 2015 sistemul bancar al țării s-a pomenit cu trei bănci lichidate-Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, care au constitui 35 la sută din activele întregului sistem bancar. Cele trei unități financiare fiind implicate în furtul miliardului. Din cauza acestei găuri Banca Națională a moldovei a fost nevoită să majoreze rata dobânzii la creditele acordate de băncile comerciale.