8200 de vaccinuri antigripale vor fi aduse în municipiul Bălți pînă la sfîrșitul lunii decembrie, pentru ca în luna ianuarie, pacienții aflați la evidență cu maladii imunodeficitare, femeile însărcinate și unele categorii de angajați care profesional sunt supuși unui risc sporit de infectare să fie vaccinați.
În ultimii ani se atestă un număr tot mai mare de refuzuri din partea pacienților. Potrivit medicului infecționist, Stella Gorea, acest lucru se întîmplă din cauza că oamenii nu sunt informați suficient despre beneficiile vaccinării, dar mai mult de reacțiile adverse, care se manifestă foarte rar.
„Întradevăr, vaccinarea impune un anumit risc ca și orice medicament, care ar putea avea un efect advers. Eu socot că dacă o persoană a făcut anterior vaccinării un examen medical și s-a dovedit că contraidicații nu sunt, merită de vaccinat. Dacă există contraindicații, vaccinarea trebuie evitată”, a menționat Stella Gorea.
Oamenii se arată sceptici față de beneficiile vaccinului și spun că se tem de consecințe.
„Eu nu am fost vaccinată și nu-mi voi vaccina niciodată copilul.”
„După vaccină lumea bolește. Eu am lucrat în colectiv mare de lucrători. Eu tot timpul refuzam vaccina și nu boleam de gripă, iar ei după vaccinare aveau temperatură și toate simtomele de gripă.”
Pînă la moment, în municipiul Bălți nu a fost atestat nici un caz de gripă, în schimb, în perioada rece, săptămînal sunt înregistrate cîte 500 de cazuri de infecții respiratorii virale acute.