Liderul Partidului Nostru și primarul de Bălți, Renato Usatîi, a criticat dur autoritățile pentru lipsa de acțiune în raport cu fermierii, care protestează din cauza situației dramatice din agricultură provocată de secetă și atitudinea ignorantă a puterii.
El scrie într-o postare pe Facebook că acești oameni și-au mai strigat durerea de cel puțin încă două ori, dar nu până acum nu au fost auziți niciodată, conducerea țării preferând să adopte poziția struțului cu capul îngropat în nisip și să rămână surdă și oarbă la problema lor.
“Pe 27 iunie și 4 august, fermierii moldoveni au protestat deja cu cererea de a declara stare de urgență în agricultură, de a anula plata impozitelor pentru un an, de a aproba un moratoriu pentru plata dobânzilor la împrumuturi și de a acoperi costurile achiziționării de semințe de grâu de toamnă. Oamenii s-au plâns că subvenția de 1000 de lei la hectar nu le acoperă pierderile, că sunt necesare cel puțin 6 mii, că procedura de primire a banilor este foarte complicată și de lungă durată.
Ca răspuns, guvernul a adoptat poziția struțului cu capul îngropat în nisip pentru a nu vedea cum seceta, din primăvară, apropo, se suprapune peste epidemia de coronavirus din Moldova”, scrie primarul de Bălți, care dictează pe puncte măsurile ce trebuie întreprinse urgent pentru salvarea situației.
“Este necesară convocarea unei reuniuni de urgență a parlamentului, la care să se analizeze solicitările fermierilor. Sper că nu toți deputații sunt în Turcia?
Cred că în cel mai scurt timp este necesar:
– să declare o stare de urgență în agricultură;
– crearea unui grup de lucru cu participarea specialiștilor din cadrul Ministerului Agriculturii și al agențiilor din subordinea acestuia, pe de o parte, și a asociațiilor producătorilor agricoli, pe de altă parte. Ascultați fermierii și creați un pachet amplu de măsuri pentru depășirea crizei. Problema trebuie examinată în funcție de subvențiile reale care pot fi acordate într-o ramură sau alta.
Publicați periodic rapoarte detaliate despre fondurile primite și alocate;
– în cadrul aceleiași sesiuni de urgență a Parlamentului trebuie adoptate modificări la Legea Camerei de Comerț și Industrie, care îi permite să emită certificate de „circumstanțe de forță majoră”. Jocurile de neînțeles din jurul acestor modificări au adus deja pierderi uriașe în industrie și comerț. Acum, acestea pot fi completate cu penalități pentru neîndeplinirea contractelor de furnizare a produselor agricole;
– în viitor, trebuie dezvoltat un program de reabilitare a sistemului de irigații în Moldova. Pentru implementarea acestuia, este nevoie de o adresare către partenerii de dezvoltare cu rugămintea de a aloca finanțare pe termen lung. De asemenea, este nevoie de o limitare legală a prețului apei din râuri și rezervoare pentru irigații, astfel încât acesta să nu fie mai mare decât cel al vinului.
Dar, în primul rând, conducerea trebuie să iasă în fața oamenilor, să-i asculte și să lucreze cu adevărat la eliminarea situației catastrofale”, spune în încheiere președintele Partidului Nostru.
Amintim că astăzi, 11 august, fermieri din peste 10 raioane ale țării au ieșit la proteste solicitând de la autorități realizarea mai multor revendicări. Ei au anunțat că dacă nu vor fi întreprinse măsuri, vor bloca traseele naționale. Aceștia susțin că vor pleca din stradă numai după ce vor fi prezentate soluții. Totodată, agricultorii au ținut să menționeze că protestele vor avea un caracter pașnic, cu respectarea distanței recomandate și altor restricții impuse în perioada pandemiei.
Sursa: ru1.md