Universitatea din Bălți va deveni un adevărat centru de inovare și transfer tehnologic

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți a marcat 72 de ani de la fondare. Cu acest prilej, instituția a fost gazda celei de-a VII-a ediții a conferinței internaționale„Tradiții și inovare în cercetare științifică”, organizată în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

La eveniment au participat reprezentanți ai mediului academic, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri.

„Este un domeniu foarte important, societatea științifică. O instituție de învățământ superior nu poate exista fără cercetare, plus aspectul educațional. Dezvoltare inovațiilor este foarte importantă, pentru orice instituții, inclusiv pentru universitatea noastră.”

Acum șase ani, universitatea bălțeană a încheiat un acord de parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord. De atunci, grație unor astfel de întâlniri, a fost elaborată Strategia de Dezvoltare Regională, pe perioada 2016-2020. Totodată, au luat naștere mai multe proiecte importante, atât pentru agenții economici, cât și pentru mediul academic. Unul din ele are drept scop deschiderea unui centru de inovații, în incinta blocurilor din campus, aflate încă în construcție.

„La inițiativa universității și a administrației publice din municipiul Bălți, a fost înaintat un concept de proiect la concursul care a fost organizat în anul 2016, finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Ideea acestui proiect este de a deschide un centru tehnologic inovațional, la universitatea din Bălți. Suma proiectului este de peste 10 milioane de lei. Aici va veni cu confinanțare și USAID, din Republica Moldova și alți parteneri de dezvolatre. Scopul proiectului este de a deschide zece startup-uri, pentru antreprenorii din zonă. Mai departe ei vor fi instruiți, vor fi finanțate conceptele. Astfel, vom obține o avansare a mediului academic în regiunea de nord.”

În cadrul conferinței curente, cercetătorii bălțeni au venit cu rezultate noi. Unele din ele țin de modificarea proprietăților suprafețelor, care urmează să fie aplicate în Zona Economică Liberă Bălți.

„Dacă ne referim la regiunea de nord, cred că în viitorul apropiat impactul va fi realizat în Zona Economică Liberă Bălți. Industria din Bălți este așa cum este, nu mai funcționează întreprinderile și nu mai avem nicio speranță. Am purtat tratative pentru a implica în cercetare și aplicarea rezultatelor, inclusiv pe cei din Austria. Avem mai multe întreprinderi din Germania și Austria. Cu Germania avem o relație mai strânsă. Acum, încercăm să strângem rândurile și cu cei din Austria. Avem promisiunea că va merge și acolo.”

În cei 72 de ani de activitate, USARB a pregătit peste 60 de mii de specialiști în diferite domenii.