Ungaria respinge cotele obligatorii de imigranţi stabilite de Uniunea Europeană, dar va „contribui la solidaritatea europeană” prin protejarea graniţelor externe ale Blocului comunitar şi „prin alte metode”, a declarat la Berlin Zoltan Balog, ministrul ungar pentru Resurse Umane, scrie mediafax.ro.
În ceea ce priveşte legăturile cu Germania, Balog a spus că acestea sunt de o importanţă capitală pentru Ungaria şi că poziţiile diferite ale celor două state privind migraţia nu trebuie să conducă la o slăbire a relaţiilor.
Istvan Hiller, vicepreşedintele Parlamentului şi membru al delegaţiei ungare la Berlin, a spus că diferenţele de opinie privind migraţia au cauzat „probleme substanţiale” în relaţiile politice cu Germania, dar că în pofida acestui fapt, „ambele părţi urmăresc stabilizarea completă a legăturilor”.
HAMAS ESTE HOTĂRÂTĂ SĂ CONTINUE REZISTENȚA ÎMPOTRIVA ISRAELULUI
Liderul Hamas în Fâșia Gaza, Ismail Haniyeh, a afirmat joi că recentul atac asupra unui autobuz israelian comis de un membru al mișcării islamiste palestiniene ilustrează hotărârea de „a continua rezistența” împotriva Israelului, transmite agerpres.ro.
Adresându-se miilor de simpatizanții ai săi în cursul unei ceremonii la Gaza, Ismail Haniyeh a declarat că „acțiunea martir desfășurată eroic de unul dintre fiii din tabăra de refugiați Aida din Bethleem (Cisiordania ocupată), Abdel Hamid Abu Sorur, demonstrează că Hamas și fiii Hamas sunt atașați de alegerea rezistenței și hotărâți să continue Intifada”, revolta palestiniană.
Poliția israeliană a afirmat săptămâna trecută că autorul „atentatului sinucigaș” împotriva unui autobuz la Ierusalim era un membru al mișcării islamiste.
Hamas l-a prezentat ca fiind unul dintre membrii săi autorul acestui atac, care a încetat din viață miercuri în urma rănilor.
Blocada impusă de Israel restrânge sever mișcarea persoanelor și a bunurilor în Fâșia Gaza, în contextul în care Egiptul a ținut închisă cea mai mare parte a timpului frontiera sa cu enclava după 2013.
Teritoriile palestiniene, Ierusalimul și Israelul se confruntă cu un val de violențe care, de la 1 octombrie, au costat viața a 203 palestinieni, 28 de israelieni, doi americani, un eritreean și un sudanez, potrivit unui bilanț întocmit de AFP.
Majoritatea palestinienilor morți sunt autori sau presupuși autori ai unor atacuri, comise în majoritate cu cuțitul, potrivit autorităților israeliene.
CRIZĂ DE ALIMENTE ÎN VENEZUELA
Aproape 90 la sută dintre venezueleni spun că nu au suficienţi bani ca să-şi cumpere mâncare sau pur şi simpu nu au de unde face rost de alimente. Datele apar într-un studiu făcut de trei universităţi. Din cauza inflaţiei galopante, dar şi a rafturilor goale din magazine, tot mai mulţi venezueleni mănâncă doar o dată pe zi, şi atunci prost. La toate astea se adaugă criza de electricitate, care aproape că paralizează economia şi criza politică. Opoziţia a început să strângă semnături pentru demiterea preşedintelui Nicolas Maduro, succesorul lui Hugo Chavez, transmite digi24.ro.
Timp de aproape două decenii, Venezuela a subvenţionat mâncarea pentru cei săraci din vânzările de petrol. Acum, guvernul nu-şi mai poate permite să facă acest lucru, pentru că bugetul său s-a prăbuşit o dată cu preţul petrolului. Iar inflaţia, de peste 121% anul trecut potrivit FMI, a făcut ca salariul minim pe economie din Venezuela să mai acopere doar 20 la sută din costul hranei pentru o familie cu cinci membri.
Lipsa hranei începe să devină o problemă, se arată într-un studiu la care au luat parte 1.500 de familii.
AUSTRIA, VA PUTEA REFUZA SĂ MAI PRIMEASCĂ EXTRACOMUNITARI
Parlamentul austriac a adoptat un nou pachet de măsuri pentru restricţionarea accesului imigranţilor, prin care va putea refuza să mai primească extracomunitari în ţară în baza decretării unei stări de risc la adresa ordinii publice pe fondul valului mare de imigranţi, scrie mediafax.ro.
Parlamentul austriac a votat amendamentele pentru a asigura suportul legislativ necesar guvernului de a acţiona în cazul în care numărul mare de imigranţi depăşeşte capacitatea de lucru a instituţiilor publice sau reprezintă un risc la adresa ordinii publice.
În baza activării unei asemenea stări de alertă, toţi imigranţii vor fi respinşi la graniţă, fără a li se permite accesul în ţară.
Doar minorii neînsoţiţi, femeile cu copii mici, solicitanţii de azil care au rude apropiate în Austria şi care riscă să fie supuşi unor tratamente inumane dacă sunt trimişi înapoi în ţările lor vor avea voie să intre în Austria.
TRUPUL UNEI FEMEI CARE A TRĂIT ACUM 4.800 DE ANI, DESCOPERIT DE ARHEOLOGI
O fosilă veche de 4.800 de ani a unei mane cu un copil sugar în brațe a fost descoperită de o echipă de arheologi din Taiwan, potrivit Reuters.
„Când a fost dezgropată, toți arheologii au fost șocați. De ce? Pentru că, după atatea mii de ani, mama înca se uita spre copilul pe care-l ține în brațe”, a declarat Chu Whei-lee, curator în cadrul Departamentului de Antropologie al Muzeului Național de Științe ale Naturii din Taiwan.
Fosila se numără printre cele 48 de rămășițe umane care au fost descoperite în mormintele dintr-un sit arheologic din orașul Taichung. Acolo, săpăturile au început în anul 2004, iar dintre cele 48 de fosile umane, cinci aparțin unor copii.
Această descoperire din centrul Taiwanului este foarte importantă pentru arheologi, pentru că este una dintre cele mai vechi rămășițe omenești răsite în regiune.
GERMANIA INTENŢIONEAZĂ SĂ LIMITEZE DRASTIC ACCESUL LA INDEMNIZAŢII
Germania intenţionează să limiteze drastic accesul la indemnizaţiile sociale pentru imigranţii din Uniunea Europeană, prin urmarea exemplului Marii Britanii, măsura vizându-i în special pe cei din ţările din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România şi Bulgaria, relatează RTBF.
Potrivit proiectului de lege elaborat de ministrul social-democrat al Muncii, Andrea Nahles, cetăţenii europeni care locuiesc în Germania vor fi de acum înainte excluşi de pe lista celor care primesc ajutoare sociale dacă nu lucrează.
Textul, criticat puternic de opoziţie, prevede ca imigranţii intraeuropeni fără un loc de muncă să nu poată avea acces la ajutoarele publice decât după cinci ani de şedere în Germania.
Cei care nu vor mai putea beneficia de indemnizaţii sociale vor avea posibilitatea, cu toate acestea, să solicite o alocaţie tranzitorie de o lună, acordată o singură dată şi care are rolul de a acoperi cheltuielile elementare (hrană, îngrijire, adăpost).