Restaurantele și cafenelele li se va permite reluarea activității din luna iunie. Antreprenorii trebuie să respecte condițiile, în caza cărora vor lucra. Așa cum o îmbunătățire a situațiie epidemiologice încă nu avem, ei sunt obligați să respecte normele sanitare, care vor limita riscul de îmbplnăvire a angajaților și formarea unor noi focare de îmbolnăvire.
Printre măsurile de dezinfecție a încăperilor și respectarea distanței sociale angajatorul trebuie să asigure personalul cu măști și mănuși. Potrivit unui antreprenor din Bălți, Serghei Chiseliov, veniturile restaurantului vor fi putin mai mari de cât cheltuielile pentru echipamentul de protecție a angajaților. Antreprenorul spune, că nu este prevăzut un flux de clienți, iar asta înseamnă că încasările nu vor fi mari. În baza calculelor, cheltuielile lunare doar pentru măștile a jumate din personal poat ajunge la 18 mii de lei.
Guvernul recomandă agenților economici să se împrumute de la bănci pentru a achita salariile angajaților. Antreprenorul din Bălți se întreabă retoric, de ce statul nu ia împrumuturi pentru a susține oamenii de afaceri? Potrivit lui Chiseliov, autoritățile nu au explicat, din ce surse agenții economici trebuie mai apoi să întoarcă creditele.
Începând cu 15 iunie, în Moldova se vor redeschide cafenelele și restaurantele. Pentru ei comisia a pregătit o listă lungă cu măsuri, pe care ei trebuie să le respecte. Personalul trebuie să-și măsoare temperatura regulat, iar administrația trebuie să-i asigure cu echipament de protecție. Măștile trebuie schimbate la fiecare două ore. La case trebuie montate ecrane de protecție, iar pentru clienți trebuie puse la dispoziție dezinfectanți. Veceurile pentru personal și clienți trebuie să fie separate.