Proiectul e unicul de acest gen în Republica Moldova și urmează a fi pus în aplicare de Caritas Cehia în parteneriat cu Asociația Homecare. Telemedicina reprezintă o modalitate nouă de furnizare a serviciilor de îngrijire de la distanță și se bazează pe utilizarea tehnologiilor. Implementarea serviciilor de telemedicină în cele 8 centre medico-sociale din țară va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și le va oferi șansa de a primi acces neîntârziat la o consultație sau la servicii de îngrijire atunci când au ei nevoie și nu abia atunci când vor ajunge fizic la cabinet.
Pentru atingerea acestui scop ambițios, proiectul și-a propus echiparea centrelor medico-sociale cu tehnologia care le va permite oferirea serviciilor de telemedicină, instruirea personalul din cele 8 centre privind utilizarea echipamentelor de telemedicină și prestarea a circa 4000 de consultații pentru cetățenii moldoveni.
Beneficiarii acestui proiect inovativ vor fi oamenii în etate, copiii cu dizabilități, pacienții care au nevoie de îngrijiri paliative și victimele violenței din cele 8 regiuni participante în proiect: Chișinău, Bălți, Dondușeni, Fălești, Ștefan-Vodă, Dubăsari, Vulcănești și Ocnița. În funcție de nevoia fiecărei persoane în parte, beneficiarii vor obține acces la servicii de îngrijire primară, asistență urgentă sau servicii de îngrijire paliativă și vor beneficia de consultații medicale de specialitate precum dermatologie, medicină internă, endocrinologie sau ședințe de consiliere psihologică. Beneficiarii vor fi recomandați pentru aceste servicii de către medicii de familie și asistenții medicali din centrele raionale reieșindu-se din istoricul fiecărui pacient în parte și din evaluarea curentă a stării sale de sănătate. Tele-asistența va fi oferită beneficiarilor prin intermediul platformei www.e-homecare.md, cu ajutorul unor dispozitive conectate la internet.
Prin acest proiect, Caritas Cehia își propune și un alt scop măreț. Astfel proiectul va aduce în atenția autorităților necesitatea de a reglementa telemedicina și de a lua în calcul decontarea în viitor a acestor servicii pentru persoanele asigurate. Anume telemedicina poate fi remediul prin care sănătatea ar deveni accesibilă pentru toți, de oriunde.
Vasile Vasiliev, șeful misiunii Caritas Cehia în Moldova susține că: „Telemedicina este soluția perfectă pentru populația care nu are acces la un medic din diverse motive – fie localitatea e departe de centrul raional sau poate omul nu are resurse suficiente care i-ar acoperi cheltuielile de deplasare până la raion sau starea de sănătate îl împiedică să facă un astfel de drum. Implementarea telemedicinii va suprima toate aceste obstacole și le va da șansa oamenilor să acceseze rapid servicii de sănătate atunci când au ei nevoie, nu peste 1-2 luni când îl ajunge pe om rândul consultației la cabinet.”
Platforma de telemedicină le va asigura o conectare neîntârziată beneficiarilor cu un medic de specialitate sau cu personalul calificat din centrele de îngrijire.
Într-un cuvânt, telemedicina e ceea la ce puteam doar visa altădată. E accesul omului de rând la servicii de îngrijire și sănătate, serviciu pe care îl poți oferi sau primi în orice moment şi din orice loc: de la birou, de acasă, din concediu, pe timp de zi sau de noapte.”
Datorită telemedicinii, comunitățile în care nu există medici de specialitate (precum endocrinolog, cardiolog, gastrolog, etc.) sau profesioniști cu pregătire în domeniul consilierii psihologice vor putea obține acces rapid și netărăgănat la servicii medico-sociale de calitate. Ca rezultat, atât statul cât și cetățeanul ar avea de câștigat – ar economisi ambii și timp și bani.
„Telemedicina este practicată de ani buni în țările europene precum Germania, Marea Britanie, Danemarca, România, mai ales atunci când e vorba de în îngrijiri medicale la domiciliu și este o soluție destul de accesibilă în zilele noastre care ar putea scurta mult timpul de așteptare pentru o consultație primară și ar permite o furnizare rapidă de cunoștințe medicale la distanță folosind tehnologia informației. Această soluție ar degreva sistemul medical primar, ar reduce esențial costul unor servicii medicale și ar permite statului să realoce resursele economisite spre alte direcții prioritare”, afirmă Tamara Adașan, directoarea Asociației „Homecare”.
Totodată, circumstanțele pandemiei au impus distanțarea socială și limitarea deplasărilor pentru a reduce răspândirea virusului, iar telemedicina poate reprezenta debutul unei perioade în care accesul la actul medical și cel de îngrijire ar deveni accesibil pentru toți, de oriunde, permițând menținerea constantă a relației dintre medic și pacient, indiferent de circumstanțe.
Proiectul pilot, cu valoarea de 345.000 EUR, e finanțat de Agenția Cehă de Dezvoltare și urmează a fi implementat până la finele anului 2024 de Caritas Cehia în parteneriat cu Asociația Home