Ucraina şi Turcia îşi extind relaţiile în domeniile militar şi comercial, Erdogan evocă „anexarea Crimeii”

Ucraina şi Turcia încearcă să-şi sporească schimburile comerciale, infrastructura de transporturi, diversificarea livrărilor de gaze şi a ajutorului militar, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după întâlnirea cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, aflat într-o vizită oficială la Kiev, potrivit agenţiilor de presă EFE şi Ukrinform.

„Avem un obiectiv ambiţios să atingem schimburi comerciale de 10 miliarde de dolari”, a afirmat Zelenski într-o conferinţă de presă transmisă de biroul său de relaţii publice pe Facebook, subliniind că părţile au discutat şi despre cooperarea privind investiţiile şi furnizarea de armament, relatează agerpres.ro.

Diversificarea aprovizionării cu gaze este de mare importanţă pentru Ucraina, astfel încât părţile au abordat posibilitatea furnizării de gaze naturale din zona Mării Caspice prin gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP).

De asemenea, preşedintele ucrainean a afirmat că cele două părţi au convenit să-şi întărească cooperarea în domeniul transporturilor, în special transportul de containere (denumit „intermodal’) şi transportul cu feribotul.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina şi Turcia „trebuie să joace un rol fundamental pe rutele de transport care vor lega Europa de Nord şi de Est cu Orientul Mijlociu şi Asia Centrală”.

„Între altele, noi am încheiat un acord important cu privire la cooperare militară, în virtutea căruia armata ucraineană va primi un ajutor financiar de la partenerii turci”, în schimbul căruia Kievul va furniza avioane de tipul An-178a Ankarei”, a indicat Volodimir Zelenski.

Acordul a fost semnat de cei doi şefi de stat în cadrul Forumului de afaceri ucraineano-turc, desfăşurat luni la Kiev.

Ministrul apărării ucrainean, Andrii Zagorodniuk, a indicat că acordul de cooperare militară cu Turcia vizează cinci direcţii: „producţia comună de armament antitanc de înaltă precizie; mentenanţa şi exploatarea elicopterelor; furnizarea de motoare pentru avioane; cooperarea în domeniul combaterii sistemelor aeriene fără pilot; aviaţia de transport şi complexe de antrenament”, conform Ukrinform.

Cooperarea strânsă cu partenerii turci, potrivit acestuia, va contribui la creşterea nivelului de securitate al Ucrainei, în special la graniţa ei maritimă de sud în Marea Neagră. În plus, va îmbunătăţi capacitatea de apărare antiaeriană a Kievului în cadrul programelor comune cu NATO, a mai spus ministrul ucrainean.

În plan politic, preşedintele turc a declarat că Ankara continuă să considere Crimeea teritoriu ucrainean ocupat de Rusia, subliniind că Turcia susţine integritatea teritorială a Ucrainei, conform agenţiei de presă Interfax-Ukraina.

„Vreau să subliniez încă o dată că Turcia nu susţine anexarea ilegală a Crimeei. Turcia sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, din care face parte şi Crimeea”, a afirmat Erdogan, menţionând că urmăreşte cu atenţie situaţia minorităţii tătare din Crimeea, despre care Kievul susţine că este supusă discriminării şi persecutării de administraţia promoscovită din peninsulă.

Kremlinul a reacţionat imediat prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.

„Kremlinul nu este de acord cu declaraţiile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, despre Crimeea şi situaţia legată de tătarii din Crimeea”, a declarat Peskov, citat de Interfax.

„În această privinţă, nu suntem de acord cu partenerii noştri turci, nu suntem de acord cu limbajul folosit în acest context”, a a afirmat Peskov, adăugând că Moscova insistă asupra lipsei de temei cu privire la orice fel de temeri în legătură cu situaţia tătarilor din Crimeea.

În acest context, Peskov a declarat că Moscova îl invită pe Erdogan într-o vizită în Crimeea pentru a face cunoştinţă la faţa locului cu situaţia din Crimeea şi cu viaţa în general în peninsulă, conform RIA Novosti.

Recep Tayyip ErdoganTurciaUcrainaVolodimir Zelenski