Mai mulți antreprenori și mentori din Bălți au îndemnat tinerii să-și deschidă o afacere în Republica Moldova. Peste o sută de elevi și studenți curioși, absolvenți de licee, colegii și universități, s-au adunat în cadrul unui seminar pentru a afla de la oameni cu experiență, ce înseamnă marketing, granturi, start-up-uri, dar și căile legale de intemeiere a unei afaceri.
ARINA SPĂTARU, ANTREPRENOR: „Fiind inspirați dintr-un sondaj recent apărut, am descoperit că, tinerii, care au studii superioare, sunt predispuși să rămână în Moldova doar cu o condiție, să aibă un venit decent pentru a-și întreține pe viitor familia. Încercăm, pe baza experienței și a realității crude să le arătăm și partea legislativă a întrebării și partea creativă, toate întrebările ce țin de marketing, de promovarea afacerii. Mentorii îi vor învăța cum să atragă finanțe, diferite granturi, proiecte europene de care noi beneficiem acum.”
Antreprenorii au încercat să convingă tinerii prin propria experiență, dar și prin reușitele altor curajoși.
EUGENIU GRAUR, ANTREPRENOR, PREȘEDINTE A.O. „CERTITUDINE”: „De patru ani de zile am îmbrățișat activitatea de antreprenoriat . Sunt economist. Am hotărât să-mi valorific experiența acumulată până acuma și cunoștințele acumulate în diverse domenii. Am lucrat și în business-ul mare și în business-ul mic. Sunt aici în calitate de antreprenor și președinte de asociație, pentru a încuraja tinerii să încerce să desfășoare activitatea de antreprenoriat, aici acasă, pentru că este posibil.”
ELENA BORDIANU, FORMATOR ASOCIAȚIA FEMEI DE AFACERI: „Am adus și câteva exemple de tineri, care au trecut ca și ei, mai întâi prin băncile colegiului sau ale universității. După care și-au motivat alegerea prin elaborarea unui plan de afaceri, mai apoi, să apeleze la un program de granturi, pentru ca acum, să culeagă primele roade ale acrivității de antreprenoriat.”
Tinerii spun că și-ar dori o afacere, însă nu cunosc toate subtilitățile.
OLGA RUSU, PREȘEDINTE A.O. „ȚARA VERDE-MOLDOVA”: „Eu am o afacere dar este necomercială, asociația obștească Țara verde Moldova. Peste cinci ani aș dori să am afacerea mea proprie, chiar un SRL, probabil. Cred că voi obține multă informație, cum ar fi despre star-up-uri. Eu cunosc câte ceva despre colectarea de fonduri, însă aș dori să studiez mai avansat domeniul business.
EMIL CEBOTAROȘ, ELEV: „Este o oportunitate pentru tineri, să vadă ce se întâmplă în afaceri. Cred că avem tineri cu potențial, care pot să deschidă o afacere în țară. Dacă avem potențial, dacă avem posibilități, de ce să nu o facem?”
ALINA RĂCIULĂ, ELEVĂ: „Aș vrea să aflu mai mult despre partea juridică, regulile pe care trebuie să le jucăm, atunci când dorim să devenim antreprenori.”
Potrivit organizatorilor, scopul principal, este ca tinerii, să rămână în Republica Moldova, pentru a contribui la dezvoltarea socio-econimică a țării.