Avocatul, Teodor Cârnaț expert în protecția drepturilor omului și drept constituțional anunță că va candida repetat la funcția de Ombudsman al țării. Deși înțelege că nu are șanse să câștige acest concurs, profesorul va participa, pentru a demonstra adevărata față a sistemului, care încalcă principiile democratice și promovează cumătrismul.
,,Eu voi candida pentru această funcție, din nou, pentru că eu sunt profesor universitar, eu sunt profesor care fac științe. Doamna Moloșag nota 10 a luat, eu 4 am luat. Da de către foștii mei studenți, care în prezent aplică cunoștințile primite la drept constituțional citit de mine. Însă, pentru a testa acest sistem și pentru a arăta adevărata față a sistemului, care nu se conduce de principiile democratice, precum meritocrație, profesionalism, dar promovează principiul nănășismului, cumătrismului sau ,,mi-au fost avocată, te numesc avocată”. Nu aștepta puterea să-ți numească un avocat al poporului incomod puterii. Nu va fi niciodată.”, a declarat Teodor Cîrnaț în cadrul emisiunii ,,Puterea a Patra”.
Potrivit legislației naționale, Avocatul Poporului deține și funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Teodor Cârnaț spune că această este o încălcare majoră și îndeamnă Parlamentul să facă modificări la acest capitol.
Funcția de Avocat al Poporului a devenit vacantă, odată ce Natalia Moloșag și-a dat demisia, după ce s-a pomenit în centrul unui scandal. La slârșitul lunii noiembrie s-a aflat că Avocata Poporului a fost asistată de Dumitru Godorog, persoană condamnată anterior pentru proxenetism. Anterior aceasta l-a apărat în instanța de judecată. După apariția acestor informații în presă, Moloșag a precizat că Dumitru Godorog și-a ispășit pedeapsa, iar ea i-a dat o șansă la reabilitare și la reintegrare în societate. La data de 9 decembrie, parlamentul a aprobat cererea de demisie a Nataliei Moloșag din funcția de Ombudsman, deși Moloșag a anunțat că și-a retras cererea de demisie. Proiectul de hotărâre a fost susținut de 82 de deputați.