Mai mult de 200 de câştigători din circa 70 de ţări ai loteriei Diversity Visa, organizată de guvernul american, şi rudele lor din SUA au dat în judecată administraţia Trump în urma ordinului executiv semnat recent de preşedinte prin care se suspendă imigrarea până anul viitor, transmite cu referire la dpa agerpres.ro.
‘Reclamanţii au urmat procedurile şi au făcut tot ceea ce se presupunea că trebuiau să facă. Ei plănuiseră să-şi clădească o nouă viaţă în Statele Unite’, a declarat avocatul Curtis Lee Morrison pentru publicaţia El Nuevo Herald.
Plângerea, depusă în Districtul federal Columbia, afirmă că administraţia Trump a atacat în mod repetat programul Diversity Visa, creat de Congres în 1990 în scopul de a facilita imigraţia din ţări subreprezentate în structura demografică a Statelor Unite.
Ordinul executiv, în vigoare din iunie, îi împiedică pe câştigătorii Diversity Visa Giveaway, în număr de peste 50.000, să finalizeze procedura de înregistrare a cererii de viză.
Departamentul de Stat a anunţat că nu va face nicio excepţie pentru aceşti imigranţi, care trebuie să-şi finalizeze cererea înainte de sfârşitul lunii septembrie.
Trump a afirmat că ordinul vrea să protejeze piaţa muncii din SUA într-o perioadă în care pandemia a dus la creşterea şomajului şi la temerea de recesiune economică.
Ordinul executiv afectează şi cererile privind familiile rezidenţilor permanenţi în SUA. Mii dintre ei s-au unit într-o petiţie pentru revocarea măsurii, pe platforma We the People găzduită de site-ul Casei Albe.
Ţările cel mai bine reprezentate printre câştigătorii Diversity Lottery în 2020 sunt Cuba şi Venezuela, cu 2.703, respectiv 1.068 de vize. Printre reclamanţi se află familii din aceste ţări, dar şi din Egipt, Ucraina, Qatar sau Lituania.
Avocatul Morrison a amintit că, în noiembrie 2017, administraţia Trump a cerut Congresului să anuleze programul de loterie a vizelor. Nereuşind să obţină un acord bipartizan, Casa Albă şi-a înnoit cererea în 2018, iar după ce Congresul a respins-o, administraţia ‘a luat o serie de măsuri executive de sabotaj în 2020’, a afirmat el.
Până în mai 2020, doar două vize de imigraţie au fost procesate, a explicat avocatul.
Interdicţia de imigrare până anul viitor afectează zeci de mii de persoane care au ieşit câştigătoare la sorţi în 2019.
Sursa: agerpres.ro