Procurorul general Alexandru Stoianoglo spune că Banca Națională se face vinovată în mare măsură de situția creată în jurul furtului miliardului și că ar fi trebuit să ofere suport metodologic în anchetă. La fel, potrivit lui Stoianoglo „ grupul de interese al lui Plahotniuc” este unul din subiectele investigației, iar în viitorul apropiat vor fi oferite o mulțime de informații despre acesta. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru NewsMaker.md. BNM a venit imediat cu o reacție în acest sens și menționează că mereu a fost deschisă și a cooperat cu oamenii legii pentru a recupera banii furați, scrie agora.md
Astfel, potrivit procurorului general, după descoperirea furtului, toată activitatea BNM s-a redus la comandarea unei anchete și a unui raport Kroll.
„După ce a primit raportul, Banca Națională l-a predat imediat organelor de ordine și și-a spălat mâinile. Cred că Banca Națională nu numai că este vinovată în mare măsură de faptul că s-a întâmplat, dar a trebuit să ofere sprijin metodologic în anchetă. Aceasta este singura structură care conține informații despre modul în care s-au efectuat transferurile în fiecare dintre aceste bănci, despre cum au fost creditate companiile și unde s-au dus banii. Banca Națională pur și simplu s-a îndepărtat de acest lucru”, a declarat Alexandru Stoianoglo.
Totodată, procurorul general spune că înțelege de ce s-a întâmplat acest lucru, întrucât în cadrul BNM mai lucrează oameni care au participat în această schemă și nu se așteaptă că aceștia vor fi sinceri cu oamenii legii. De altfel, în unele cazuri, procurorii au fost nevoiți să apeleze la rezistență și au confiscat singuri unele documente necesare dosarului.
„Încă nu îmi este clar de ce în acești ani Banca Națională a fost în afara domeniului inspecțiilor și chiar al investigațiilor. La un moment dat, am ajuns la punctul de a face copii ale raportului Kroll și de a-l returna la Banca Națională. Acest lucru a provocat o reacție foarte violentă.
Am schimbat complet filozofia investigării furtului bancar. Dacă mai devreme cinci procurori și cinci anchetatori lucrau în acest caz, acum există cel puțin patru grupuri de procurori. Există atât de multe episoade în acest caz, încât există o muncă pentru o sută de grupuri. Anterior, cazul era considerat unilateral și nu acoperea întregul cerc de persoane care au fost implicate în furt. Nu s-a răspuns la întrebările cine a fost beneficiarul furtului miliardului și unde se află banii. A existat o minciună completă în acest caz”, a mai explicat procurorul general.
La fel, întrebat de jurnaliști despre „grupul de interese al lui Plahotniuc”, Stoianglo a dat asigurări că acesta este unul din subiectele investigației, iar în viitorul apropiat vor fi oferite o mulțime de informații despre acest lucru.
Pe de altă parte, BNM a venit cu o reacție la declarațiile făcute de procurorul general. Astfel, în comunicatul publicat de instituția bancară se menționează că „pe parcursul întregii perioade de anchetă, BNM a cooperat pe deplin cu organele de urmărire penală și a oferit și transmis toată informația solicitată, inclusiv date suplimentare elocvente la inițiativa sa”.
„Banca Națională a Moldovei rămâne deschisă în cooperarea cu organele de urmărire penală pentru a susține efortul de recuperare a mijloacelor bănești sustrase din sectorul bancar, fiind cointeresată în finalizarea cu succes a investigațiilor în acest sens”, se arată în declarația oficială a BNM.
Amintim că la sfârșitul lunii aprilie curent, Procuratura Anticorupție a intervenit cu percheziții la sediul Băncii Naționale a Moldovei în dosarul privind frauda bancară.
Totodată, Procuratura Anticorupție (PA) a efectuat, pe 5 martie, acțiuni de urmărire penală la sediul BNM. Atunci procurorii au reținut preventiv un actual (Aureliu Cincilei) și un fost viceguvernator (Emma Tăbârță), precum și un șef de direcție de la BNM. Tot în cadrul acestei cauze penale, procurorii i-au înaintat învinuirea și fostului Guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu.
Pe 7 aprilie, fostul guvernator a fost transferat în arest la domiciliu. Dorin Drăguțanu este învinuit de participare la escrocherie și spălare de bani, infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.
Sursa: agora.md