Statuia din SUA care a stârnit furie în Japonia

În 1957, Osaka, al treilea oraș ca mărime din Japonia, și San Francisco au devenit orașe înfrățite, ca parte a unui proiect derulat de Statele Unite pentru a promova pacea între doi foști inamici de război. La șase decenii distanță, această relație este pe punctul de a se rupe, scrie The Washington Post, citat de digi24.ro. Motivul îl reprezintă un grup statuar.

În septembrie, autoritățile din San Francisco a inaugurat un memorial dedicat „femeilor de confort” – wianbu – cum erau numite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial femeile din Peninsula Coreeană care au fost forțate să devină sclave sexuale în bordelurile militare ale japonezilor, un subiect extrem de delicat în mediile conservatoare din societatea niponă.

Inițial, evenimentul din septembrie a trecut aproape neobservat în Statele Unite, dar a provocat furie la Osaka, al cărui primar, Hirofumi Yoshimura, amenință acum că va pune capăt protocolului de colaborare cu San Francisco.

„Relația noastră de încredere a fost complet distrusă. Vom dizolva relația de înfrățire”, a declarat edilul Yoshimura.

„Cred este vorba de rușine. Ei întorc istoria cu susul în jos. Yoshimura o transformă într-o problemă geopolitică. Nu este așa ceva. Este o chestiune legată de drepturile omului. Este o problemă globală a femeilor, lupta împotriva violenței sexuale și a folosirii femeilor ca obiecte sexuale într-o strategie de război”, este de părere Julie Tang, fostă judecătoare a Curții Supreme din San Francisco.

Circa 200.000 de femei, majoritatea din Peninsula Coreeană, care au fost victimele represiunii de natură sexuală în al Doilea Război Mondial. Dintre ele, doar 34 mai trăiesc în prezent, o parte fiind instituționalizate în adăpostul Casa Dăruinței.

Subiectul este unul dintre cele mai sensibile litigii morale dintre Coreea de Sud și Japonia.

Guvernele celor două țări au semnat în 2015 un acord în cadrul căruia Japonia trebuia să prezinte scuze și să plătească o sumă forfetară de 1 miliard de yeni japonezi (8,7 milioane de euro), care urma să fie distribuită sub formă de despăgubiri supraviețuitoarelor acestei file întunecate a relațiilor dintre japonezi și sud-coreeni.

Numai că, recent, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat că revizuiește în prezent acordul semnat de predecesorul său și că este posibil să anuleze documentul.