Stamate comentează intenția lui Stoianoglo de a merge la CtEDO: „Se poate adresa, dar nu-i garantează un câștig”

„Se poate adresa la CtEDO, însă asta nu-i garantează și un câștig”. Astfel a comentat președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, intenția procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, de a merge la CtEDO.

„Comisia oferă câștig în momentul în care a fost violată Convenția”, a spus Stamate, la Puterea a 4-a de la N4, transmite Unimedia.info.

Se poate adresa la CtEDO, orice cetățean se poate adresa din momentul în care a epuizat toate căile judiciare din Moldova, dar asta nu-i garantează și un câștig. Doar simplul fapt că nu a fost modificate prevederile legale în rezultatul Comisiei de la Veneția nu înseamnă că domnul Stoianoglo va avea câștig de cauză la CtEDO. Nu este o legătură directă între acestea două.

CtEDO oferă câștig în momentul în care a fost violată Convenția. Care din articol din Convenție este încălcat în momentul în care legea nu a fost modificată sau nu va fi modificată în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția”, a spus Stamate.

Potrivit sursei citate acum o lună, Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat că în scurt timp se va adresa la CtEDO, odată ce nu este auzit de către magistrații din justiția moldovenească.

„Ei nu ascultă, nu aud oamenii care vin în fața justiției. Așa o impresie se creează că toți sunt zombați. Nu cred că așa justiție are viitor”, a declarat acesta. Maia Sandu a respins acuzațiile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, precum că sesizarea depusă la CSP ar fi una ilegală în condițiile în care șeful Procuraturii a fost suspendat. „Ca să ajungă la CtEDO e cale lungă și, în primul rând, trebuie să vedem care sunt încălcările ca să fie admisă”, a spus șefa statului.

În contextul dat procurorii au pornit un nou dosar pe numele lui Alexandr Stoianoglo. Mai mult decât atât procurorul general suspendat este învinuit pe două capete de acuzare: încălcarea inviolabilității vieții personale și divulgarea datelor urmării penale. Stoianoglo a confirmat că noul dosar intentat de procurori are loc după ce a dezvăluit, pe 4 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, corespondența din telefonul lui Viorel Morari, cu implicarea fostului ambasador al UE și juriști notorii.

Avocatul lui Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, a prezentat declarațiile lui Alexandr Stoianoglo privind demisia din funcția de Procuror General.

El consideră că Procuratura Generală încă are nevoie de el și va pleca atunci când Procuratura Generală va deveni depolitizată și nu va depinde politic. Atunci își va da demisia, dacă nu se va scurge termenul mandatului până atunci”, a declarat Mărgineanu.

Menționăm că, procurorul general ar trebui să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo trebuie revizuită substanțial. Astfel concluzia aparține Comisiei de la Veneția care a adoptat o opinie în acest sens. La fel, Comisia consideră că modul în care au fost promovate modificările la Legea Procuraturii sunt lipsite de transparență și predictibilitate.

comenteazăCtEDO:dar nu-i garantează un câștig”de a merge laintenția lui Stoianogloстамате„Se poate adresa
Comments (0)
Add Comment