Informația a fost confirmată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la emisiunea Puterea a Patra, la N4. „Companiile mari au refuzat să vândă angro produse petroliere celor mai mici”, explică Spînu, transmite agora.md.
„Sunt câteva companii mari care importă produse petroliere. Chiar dacă noi avem mai multe benzinării – mic, mari, lanțuri, dar cei care importă sunt doar câțiva. Și a fost o situație când aceste companii mari au refuzat să vândă angro produse petroliere la cei mai mici. Deci nu au avut cum să aibă acea motorină la pompă”, explică Spînu situația în care mai multe benzinării din țară au rămas fără motorină.
La fel, ministrul Infrastructurii susține că, au fost și situații când angrosiștii au decis să vândă la același preț decât pompă pentru micile stații.
„Respectiv nu mai era convenabil să cumperi ca să vinzi tot așa. Trebuia să crești prețul.Acest comportament a dus la o situație în care anumite stații PECO să nu aibă motorină sau să vândă mai puțin – nu mai mult de 1.000 de lei sau 10 litri per mașină”, spune Spînu.
Situația a fost accentuată și de fluxul sporit de mașini, inclusiv a refugiaților, din ultima perioadă. Totodată, spune Spînu, au început și lucrările agricole de primăvară.
„Acum nu sunt riscuri, chiar dacă sunt elemente care ne îngrijorează ca aceste comportamente. Se pare că buna înțelegere și solidaritatea nu funcționează și va trebui să intervenim, urmează decizia la CSE”, a spus Andrei Spînu.
Amintim că la 8 martie, motorina s-a scumpit cu 72 de bani, iar benzina 95- cu 43 de bani. Prin urmare, un litru de motorină a ajuns să coste 23 de lei și 11 bani, iar un litru de benzină 95 – costă 25 de lei și 69 de bani.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică susținea că prețurile la produsele petroliere sunt puternic afectate de situația din Ucraina.