Curtea Constituțională (CC) examinează, la 29 iulie curent, trei sesizări depuse de ex-parlamentari ai legislaturii a X-a cu privire la verificarea constituționalității legii prin care au fost abrogate normele ce prevedeau transmiterea terenului Stadionului Republican în folosință către Ambasada Statelor Unite ale Americii. Pe fundalul ședinței magistraților constituționali, a fost anunțat un protest cu genericul „Stadionul este Republican. Stadionul rămâne Republican”, transmite agora.md.
Sesizările au fost depuse la CC de ex-parlamentarii Platformei DA (Dinu Plîngău și Maria Ciobanu), de foștii deputații democrați (Pavel Filip, Nicolae Ciubuc, Monica Babuc, Ludmila Guzun, Ghenadie Buza, Radu Rebeja și Dumitru Diaco) și de Partidului Acțiune și Solidaritate (Dumitru Alaiba).
Persoanele sus menționate, au solicitat, în sesizările depuse, declararea neconstituționalității modificărilor efectuate de majoritatea PSRM-Șor, în ședința de la miezul nopții din 3 decembrie 2020.
De menționat este faptul că legea adoptată la 3 decembrie de parlamentarii socialiști, de cei ai PP Șor și Pentru Moldova a fost suspendată de Curtea Constituțională cinci zile mai târziu.
S-a întâmplat după ce Platforma DA, PDM și PAS au contestat la Înalta Curte decizia Parlamentului prin care s-a abrogat legea ce prevedea transmiterea Stadionului Republican pentru construcția Ambasadei SUA.
Partidul Șor a anunțat că cere abrogarea legii prin care s-a decis transmiterea terenului, sub pretextul că se dorește construcția unui parc de distracții. A doua zi, fără consultări și fără dezbateri, deputații PSRM și cei de la Pentru Moldova, platformă din care făceau parte parlamentarii Partidului Șor și câțiva ex-democrați, au votat, în lectură finală, abrogarea respectivei decizii.
La scurt timp, premierul de atunci, Ion Chicu, a spus că „abrogarea sau modificarea unei legi care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici este o eroare”.
Și Ambasada SUA la Chișinău și-a exprimat regretul, menționând că decizia afectează negativ relațiile dintre SUA și Moldova.
Amintim că, în 2018, Guvernul a aprobat un proiect de lege ce prevedea transmiterea teritoriului Stadionului Republican din capitală Guvernului SUA, pentru construcția ambasadei misiunii diplomatice.
Cu lungi dezbateri în Parlament, proiectul a fost susținut de majoritatea parlamentară de atunci. Banii din vânzarea obiectivului urmau să fie investiți în dezvoltarea sportului din țară, spuneau autoritățile. Deși președintele în exercițiu Igor Dodon a întors la reexaminare proiectul, votul Parlamentului a fost reconfirmat.
Chiar și așa, toate procedurile de transmitere a stadionului așa și nu au fost finalizate.
Foto: agora.md.