Slusari: „FMI nu a introdus examinarea programului privind țara noastră în agendă”

Tot mai clar se vede că acest cabinet de miniștri momentan a lăsat aproape toate lucrurile baltă și gestionează doar direcțiile legate cu electorala lui Dodon, susține vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari, menționând că potrivit unor surse, Fondul Monetar Internațional (FMI) nu a introdus examinarea programului privind țara noastră în agenda de astăzi, iar în acest sens riscăm să pierdem 50 de milioane de euro din asistența UE, relatează cotidianul.md

„Văd că nimeni nu atrage atenția că azi este deja 30 septembrie, iar Guvernul de câteva luni ne tot promite că în această zi bordul FMI va adopta un program nou pentru Moldova și primii bani din cei peste 100 mln dolari vor intra pe conturile trezoriale ca suport bugetar. Iată că am aflat din sursele mele, demne de încredere, că FMI nu a introdus examinarea programului privind țara noastră în agenda de azi. Ceea ce înseamnă că nici cei 50 mln euro din asistența UE nu vin. Atenționez că acești bani au fost rezervați recent în bugetul de stat pentru acoperirea deficitului. Aproape 3 mlrd lei”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Vicepreședintele Platformei DA susține că „Executivul este obligat să iasă cu explicații”.

„Tot mai clar se vede că acest cabinet de miniștri momentan a lăsat aproape toate lucrurile baltă și gestionează doar direcțiile legate cu electorala lui Dodon, așteptând să ajungă la 1 noiembrie”, a mai adăugat Slusari.

Recent, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, deputatul Igor Munteanu a declarat că un acord cu FMI depinde de stabilitatea guvernamentală și cea a sistemului bancar.

Cu un comentariu la acest subiect a venit și ambasadorului României la Chişinău, Daniel Ioniţă, care a menționat că este un semnal de alarmă faptul că nu s-a ajuns la un acord cu FMI, acord care trebuia discutat în luna septembrie.

La 27 iulie, Guvernul anunța că s-a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internațional. Totuși, pentru prima dată într-un program agreat între FMI și Republica Moldova a fost inclusă componenta consolidării statului de drept și combaterea corupției.

În acest sens, autorităților de la Chișinău li s-a cerut să implementeze mai multe reforme care vor contribui la dezvoltarea acestui aspect. Memorandumul între Republica Moldova și FMI urma a fi discutat în luna septembrie, în cadrul ședinței Consiliului Directorilor Fondului Monetar Internațional.

Sursa: cotidianul.md

FMIguvernulSlusari