Simulare de înec la Bălți. Un bărbat a căzut sub gheața lacului orășenesc

Un bărbat care se deplasa pe gheața lacului Orășenesc din Bălți a căzut în apă. Strigătele de ajutor ale victimei au fost auzite de salvatori. Este scenariul unei demonstrații, desfășurate de angajații Detașamentului căutare, salvare nr 2 din Bălți, care au dat o lecție celor care preferă să se aventureze pe gheața fragilă de pe bazinele acvatice.

Specialiştii susțin că, mai mult de cinci minute petrecute în apa rece, pot fi fatale.

Alexandru Pogujanschi, scafandrier: „Poți rezista maxim 5 minute în apă. Hainele acumulează apă, devin mai grele și vă trag la fund. Trebuie să întinzi mâinile lateral pe gheață și să chemăm ajutor”.

Din cauza apei extreme de reci, victimele pot suferi un stop cardiac respirator. Iată de ce este foarte important să știm cum procedăm după ce am scos persoana din apă.

Ion Curoș, salvator: „Dacă pacientul este în stop cardiac, îndepărtăm hainele umede, îl învelim cu o pătură, vedem dacă are respirație, dacă are pul, ne uităm în căile aeriene, în cavitatea bucală dacă nu are corpi străini. După asta facem cinci ventilații salvatoare. Dacă nu are respirație facem manevre de resuscitare”.

Specialiştii spun că oamenii pot veni în ajutor victimelor doar dacă sunt pregătiţi. Mergeți târâș către sinistrat și întindeți către el orice obiect de care acesta ar putea să se agațe pentru a putea fi tras la suprafață.

Veaceaslav Tocarev, șef adjunct serviciu scafandri: „Informăm populația despre metodele de extragere a sinistratului din apă cu ajutorul uneltelor improvizate, fie o cârjă, un fular sau o sanie. Totodată, folosim și unelte de salvare precum brancarda sau colacul de salvare”.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare hidrologică de pericol pe gheața fragilă pe suprafața bazinelor acvatice, valabilă în perioada 22-31 ianuarie.