„Trăim cu siguranţă, după părerea mea, cel mai periculos moment pentru securitate în Europa după încheierea Războiului Rece”, a Josep Borrell, relatează Agerpres.
„Nimeni nu adună 140 000 de soldaţi puternic înarmaţi la graniţa unei ţări fără ca acest lucru să reprezinte o ameninţare puternică”, a estimat Borrell, oferind o estimare a desfăşurării ruseşti la frontiera Ucrainei, mai mare decât cei 110 000 de soldaţi menţionaţi în ultimele zile de oficiali americani.
„140 000 de soldaţi s-au masat la graniţă, nu sunt acolo să bea ceai!”, a mai spus Josep Borrell.
La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a negat orice „alarmism” în avertismentele Washingtonului.
„Nu este alarmism, sunt doar fapte”, a spus Blinken.
Americanii şi europenii îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că plănuieşte o posibilă invazie a Ucrainei şi ameninţă cu sancţiuni economice masive dacă o face.
„Nu credem că preşedintele Putin s-a hotărât, dar a pus la punct mijloacele, dacă ar decide să facă acest lucru, pentru a acţiona foarte repede împotriva Ucrainei într-un mod care ar avea consecinţe teribile pentru Ucraina, Rusia. şi pentru noi toţi”, a insistat şeful diplomaţiei americane.
„Noi credem că o soluţie diplomatică este încă posibilă. Sperăm la ce e mai bun, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a adăugat Borrell.