Pandemia de Coronavirus este cea mai discutată în întreaga lume, Iar efectele acesteia asupra societății și economei sunt resimțite în mai multe părți ale lumii. Mai mulți virusologi și oameni de știință spun că coronavirusul în vară ar putea pierde din intensitate, totuși la toamă acesta ar putea reveni. Despre un al doilea val de covid-19 în Moldova ne-a povestit Veaceslav Chișlari
Nu trebuie exclus faptul că valul 2 de Covid-19 ar putea lovi la toamnă. Despre aceasta a anunțat șeful Centrului Național pentru Sănătate Publică, Veaceslav Chișlari. Potrivit lui noul coronavirus o să-și piardă din putere peste vară și ar putea reveni din nou la toamnă, când “va fi și mai rău”, pentru că “atunci e cel mai contagios”. Potrivit datelor statistice din dimineața zilei de 6 aprilie în întreaga lume au fost înregistrate 1 273 709 cazuri de COVID-19, 69 456 de persoane au murit, iar 262 486 s-au însănătoșit. Medicul a menționat că este imposibil de distrus virusul, acesta nu va dispărea nicăieri, ba va exista în continuare. Iar în sezonul rece, organismul omului este cel mai sensibil la boli.
Pandemia mondială nu va fi oprită până când nu va apărea un vaccin sau până când o mare parte a populației nu va fi infectată, spun medicii. Veaceslav Chișlari a menționat că al doilea val de coronavirus nu va fi la fel de puternic ca primul, deoarece multe persoane dezvoltă imunitate la acest virus.
Potrivit specialiștilor sunt două curente de gândire în lupta pentru stoparea pandemiei de coronavirus. Metoda dură necesită restricții sociale drastice și izolare masivă a cetățenilor. Metoda blândă folosește ideea de „herd immunity”, prin care populația mai tânără este lăsată să se infecteze, pentru a dezvolta imunitate. Această soluție a fost, însă, respinsă de Organizația Mondială a Sănătății.
Potrivit estimărilor epidemiologilor, în anii apropiați de coronavirus se vor îmbolnăvi de la 40 la 70 de procente din locuitorii planetei (de la 3 până la 5,3 miliarde de oameni). Însă nu neapărat toți vor dezvolta o formă gravă a maladiei.