Scumpiri de până la 79% la produsele vegetale, înregistrate în primele nouă luni ale anului

În perioada lunilor ianuarie – septembrie, preţurile producătorului la produsele vegetale s-au majorat în medie cu 24,3%, arată datele prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), relatează cotidianul.md

Cel mai mult au crescut preţurile producătorului la culturi bostănoase – cu 79,2%, struguri – cu 61,5%, fructe și pomușoare – cu 48%, floarea-soarelui (excluzând seminţe de soi) – cu 32,3%, culturi cerealiere și leguminoase boabe – cu 19,8%, soia – cu 9%.

În același timp, s–au micșorat preţurile de vânzare la cartofi – cu 17,6%, legume – cu 15,7%.

La produsele animaliere, preţurile medii ale producătorului s-au diminuat cu 2,3%. Аu scăzut preţurile producătorului la păsări (în masă vie) – cu 8,5%, porcine (în masă vie) – cu 1,3%.

Totodată, au crescut preţurile producătorului la ouă alimentare – cu 18,2%, ovine și caprine (în masă vie) – cu 15,5%, lapte – cu 8,7%, bovine (în masă vie) – cu 2,3%.

Sursa: cotidianul.md

prețuriprodusele vegetalescumpiri