Schimbări uriașe în transporturi. Cum va arăta lumea peste 30 de ani?

Transportul oamenilor a tot avansat în ultima sută de ani, dar tot este greoi, încet și ineficient, ca să nu mai spunem costisitor și cu efecte nefaste asupra mediului. Însă nu mai departe de 2050, lumea se anunță cu totul alta, iar transportul va beneficia de schimbări uriașe.

Putem să ne gândim la tehnologie ca la o unealtă și întrebarea este cum o va folosi omenirea? Dezvoltarea tot mai rapidă a noilor tehnologii este deja un drum fără întoarcere, dar este o cale presărată cu potențiale încă nedescoperite și ține de noi, de oameni, să alegem ce este mai bine pentru întreaga lume. De exemplu, putem folosi noile tehnologii să eradicăm sărăcia, să călătorim mai repede sau să construim armate și să ridicăm ziduri de putere între națiuni.

Să ne imaginăm acum că omenirea a făcut alegerile corecte și are conștiința curată: oare cam cum ar putea arată lumea copiilor noștri, undeva nu mai departe de anul 2050?

Cele mai mari și mai vizibile schimbări vor fi în domeniul transporturilor. Astăzi, trebuie să recunoaștem, acest domeniu este greoi și lipsit de confort pentru marea majoritate a oamenilor. Însă viitorul pare să rezolve toate aceste probleme.

Programele Starship și Super Heavy Rocket

Vom avea mașini zburătoare, automobile fără șofer, sisteme hyperloop care promit viteze de până la 1.220 kilometri pe oră și rachete care să ne ducă de pe o parte a Globului pe alta. Cum ar fi să ajungi de la New York la Hong Kong în 22 de minute?

Este ceea ce promite programele Starship și Super Heavy Rocket. Acestea vor spulbera conceptele noastre despre distanțe lungi și călătorii anevoioase. Ceea ce acuma durează 15 ore cu avionul se va transformă într-un drum de mai puțîn de 30 de minute. Călătoria se va face parțial în spațiu, în afara atmosferei Pământului, astfel încât vor fi evitate turbulențele și alte forțe care încetinesc acum deplasarea. Nu doar că vom ajunge oriunde pe Glob în jumătate de ora, dar am putea beneficia de o priveliște care îți taie respirația.

Hyperloop One și mașinile zburătoare

Sistemul Hyperloop One este o altă promisune pentru 2050. Oamenii și mărfurile ar putea ajunge foarte repede la destinație datorită unui vehicul care este propulsat prinț-un tub aflat în subteran. Este un sistem complet autonom și care elimina orice posibilă eroare umană.

Cât despre mașini, variantele clasice sunt deja istorie pentru mințile creative ale momentului. Acestea văd drumuri în formă 3D, astfel încât solul să nu mai fie atins de nici o roată. Sunt două variante posibile: mașini zburătoare sau tuneluri subterane. La târgurile de profil au fost deja prezentate câteva automobile zburătoare, iar un taxi aerian este deja testat cu scurte călătorii în Dubai.

Conceptul Pop-Up Next este o cabină pentru doi pasageri care se poate deplasa în mai multe direcțîi. Nu necesită șofer și este alimentată electric. Atinge până la 100 de kilometri pe oră și are o autonomie de până la 130 kilometri, puțin pentru un drum lung, dar suficient pentru deplasarea zilnică prin oraș. Sistemul ar funcționa în baza unei aplicații. Pasagerii își rezervă cursa dorită online și imediat este direcționat către cea mai convenabilă variantă.

Un nou concept de la Renault, denumit Float, a stârnit admirație pe internet. Este ca o mașină din sticlă, în forma unui balon, care se folosește în deplasare de levitație magnetică. Se poate conecta cu alte vehicule similare și astfel se creează un convoi. Am putea spune că se anunță a deveni un fel de Uber al viitorului.

Marii constructori din prezent nu renunță la liniile luxoase nici în proiectele de viitor. Mercedes Benz F 015 Luxury in Motion este o adevărată capodoperă a luxului în mișcare, cum îi spune și numele. Nu are nevoie de șofer, este conectată perfect cu lumea din jur și cu pasagerii. Designul arată acum ca în filmele SF, dar s-ar putea să o vedem pe străzi mai repede decât ne-am fi așteptat.

Autobuzul viitorului

Cât despre mersul cu autobuzul, nici acesta nu rămâne în urmă, ba chiar o ia pe deasupra mașinilor. Este o variantă bună pentru perioada de trecere, cât încă vom mai avea mașini blocat în ambuteiaje pe străzi. Stațiile autobuzului sunt poziționate la înălțime, iar acesta se deplasează pe șine, peste stradă aglomerată. Seamănă cu un actual bus londonez, doar că va fi complet autonom, dotat cu ultimele tehnologii și va transporta până la 1.200 de pasageri.

Dincolo de aceste imagini impresionante, transformarea condițiilor în care oamenii călătoresc acum va însemna una dintre cele mai mari schimbări pentru omenire, după eradicarea sărăciei și după ce roboțîi vor fi preluat majoritatea sarcinilor repetitive, cele care acum îi fac pe unii oameni captivi în sarcini ce nu le plac neapărat.

Nu este o lume îndepărtată, este viitorul spre care ne îndreptăm, chiar cu pași mari.

Sursa: digi24.ro

autobuzschimbăritransportulviitorul