Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este de părere că după alegerile prezidențiale ar putea avea loc și alegeri parlamentare anticipate. În cadrul unei ediții speciale a emisiunii „Președintele vorbește”, șeful statului a vorbit despre potențialele scenarii care ar permite organizarea unui asemenea scrutin electoral.
„Alegerile parlamentare anticipate la sigur vor avea loc doar după prezindențiale. Rezultatul prezidențialelor va influența mult scorul anticipatelor. Sondajele dau situația de azi, situația se va schimba. În Parlamentul următor, în caz de anticipate, Plahotniuc va avea mai puține mandate. Pentru asta merită să facem anticipate. Pentru a curma influența lui Plahotniuc, parlamentarele ar fi o purificare. Nu va trece Pro Moldova, vedem ce va fi cu Partidul Șor. Vor fi mai puține conserve oligarhice”, a declarat Dodon.
Președintele este de părere că există doar două modalitați de dizolvare a acestui Parlament:
„Dacă nu vom convoca ședința și nu va fi aprobată nicio hotărâre până pe 20 octombrie – 1 noiembrie. Nu convocăm ședința Parlamentului sau o convocăm dar nu luăm nicio hotărâre, atunci Parlamentul poate fi dizolvat. Al doilea scenariu este demisia Guvernului. Prin moțiune de cenzură sau guvernul singur să decidă. Ne convocăm și spunem că unica cale de dizolvare a Parlamentului este demisia Guvernului. Începem procedura de dizolvare, trecem cele două proceduri minime de numire a unui noi Guvern și noul președinte, care va fi el, semnează decretul de dizolvare și anunță alegeri parlamentare anticipate. Asta ar putea fi în luna martie aprilie”.
De precizat că, în luna mai, Curtea Constituțională a decis că alegerile parlamentare anticipate pot avea loc după sistemul proporțional de vot, însă doar după un an de când schimbarea sistemului electoral e publicată în Monitorul Oficial. Având în vedere că sistemul mixt a fost anulat prin votul deputaților pe 15 august și promulgat de urgență de președinte pe 16 august, reiese că anticipatele pe liste de partid nu pot avea loc mai devreme. Decizia vine după ce trei deputați din fosta coaliție ACUM-PSRM au sesizat noua componență a Înaltei Curți pe marginea acestei chestiuni. De notat că, în 2019, vechea componență a CC a conchis că pentru alegerile anticipate, sistemul electoral de vot nu poate fi modificat.
Potrivit deciziei Parlamentului, cetățenii Republicii Moldova urmează să-și aleagă șeful statului pe 1 noiembrie 2020.
Sursa: agora.md