Eşuarea acordului privind creditul rusesc arată că şi Occidentul, şi Kremlinul s-au săturat de Igor Dodon, consideră preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu.
Potrivit agenţiei Infotag, ea a menţionat într-un articol pentru Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA) că, „atunci când Preşedintele Igor Dodon, cu sprijinul Partidului Democrat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a demis Guvernul proeuropean al RM în noiembrie trecut (condus de Sandu – „I.”), el speră să menţină relaţii strânse cu partenerii externi – schimbarea Guvernului nu trebuia să afecteze asistenţa externă serioasă pe care Moldova a primit-o ca sprijin în procesul de reforme”.
„Dar retorica antioccidentală şi practicile de corupţie ale noului Guvern nu au scăpat de atenţia donatorilor străini. Dodon nu a dorit să continue reformele, în special în domeniul justiţiei, deoarece un sistem de justiţie independent creează riscuri pentru el şi pentru mulţi membri ai partidului său. Scopul autorităţilor a fost să continue controlul strâns asupra instituţiilor statului, inclusiv asupra sistemului judiciar, pentru a folosi practicile corupte din trecut”, a spus Sandu.
Potrivit ei, „din cauza că Moldova s-a pomenit fără asistenţă externă, Dodon a mers la Moscova pentru a cere bani şi a ajuns la un acord privind creditul de 200 mil. euro”.
„Însă acordul semnat de Dodon, la o examinare mai atentă, a ridicat întrebări serioase. În special, Rusia a primit dreptul de a adăuga la datoria publică a Moldovei obligaţiile debitorilor privaţi faţă de băncile comerciale ruse. În pofida protestelor experţilor, majoritatea parlamentară a ratificat acordul. În aceeaşi zi, Curtea Constituţională a suspendat acordul. Câteva zile mai târziu, Curtea a decis că acordul de împrumut era neconstituţional”, a scris Sandu.
Potrivit ei, „Dodon a făcut tot posibilul să fie pe placul Kremlinul, lăudând (în realitate, destul de modest) sprijinul primit de la Rusia în lupta împotriva pandemiei, ignorând în acelaşi timp ajutorul cu mult mai mare din partea UE şi a altor parteneri occidentali, ba chiar i-a atacat”.
„Dar acum va trebui să plătească pentru că a făcut de ruşine Kremlinul. Deşi alegerile prezidenţiale sunt programate pentru sfârşitul acestui an, iar Rusia îşi doreşte ca la putere să rămână oamenii săi încă patru ani, încă nu se ştie dacă Kremlinul va accepta să revizuiască condiţiile acordului în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale.
La rândul lor, partenerii occidentali vor să atenţioneze Moldova de încheierea unor asemenea acorduri periculoase cu Rusia, dar nu cu orice preţ”, a spus Sandu.
Sursa: infotag.md