Salariile judecătorilor Curții Constituționale (CC) vor fi majorate de la 44 735 la aproape 82 000. Prevederile au fost incluse în politica bugetar fiscală și în Legea Bugetului. Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice din cadrul Legislativului, a declarat pentru AGORA că judecătorii CC trebuie să fie remunerați „decent”.
Conform amendamentelor aprobate de Legislativ, pentru judecătorii CC se majorează sporul specific la 100%, ceea ce presupune un venit lunar mai mare. Printre argumentele invocate de către deputați se numără faptul că volumul de muncă al magistraților a crescut de cinci ori în ultimii șapte ani. De asemenea, prin votul în lectură finală din data de 6 decembrie 2021, s-a decis creșterea valorii de referință pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar de la 1.800 de lei la 3.000 de lei, anume pentru judecătorii constituționali.
Ex-premierul Ion Chicu a criticat inițiativa și i-a cerut președintei țării Maia Sandu să nu promulge legea.
„Vă rugăm să nu promulgați asemenea obrăznicie și bătaie de joc față de oamenii care v-au crezut și votat, Maia Sandu. Întoarceți această rușine de proiect înapoi în Parlament – n-o promulgați!”, a scris Ion Chicu.
Deputata PAS, Olesea Stamate a argumentat că judecătorii CC din Republica Moldova sunt plătiți mult mai prost față de cei din alte țări:
„Curtea Constituțională e fundamentul apărării democrației în orice stat și nu e o țară în Europa care să își permită să achite asemenea salarii mici cum achita Moldova. În România, un judecător CC primește 6.000 euro pe lună. Nu ne permitem să le achităm salarii egale, însă considerăm că asigurarea independenței trebuie asigurată și cu o remunerare decentă a judecătorilor constituționali și indiscutabil suntem de părerea că salariile în întreg sectorul public trebuie majorate, dar bugetul nu permite majorarea considerabilă. Vom merge cu majorarea salariilor treptat, dar impactul bugetar pentru șase judecători e unul minim, dar important.”, a declarat Olesea Stamate.