Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, avizată de CSAT pe 27 mai, a fost înaintată Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare. Conform Radio Europa Liberă, în document se vorbește pentru prima dată despre „comportamentul agresiv al Federației Ruse” și despre „acțiunile de militarizare a regiunii Mării Negre și de tip hibrid” desfășurate de Moscova, relatează deschide.md
Este pentru prima data după cel de-al Doilea Război Mondial când România își asumă programatic, printr-un document public, trimis de Klaus Iohannis spre aprobare la Parlament, atitudinea față de Rusia.
„Agresivitatea Federației Ruse” este o sintagmă care apare de cel puțin două ori, în vreme ce descrierea peisajului de securitate sugerează că Rusia este percepută ca inamic. Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 mai cuprinde „atitudinea și acțiunile Federației Ruse, de încălcare a normelor dreptului internațional”, care „generează perpetuarea și extinderea divergențelor cu unele state occidentale și NATO”.
Totodată, este notat și „potențialul de escaladare a tensiunilor existente în regiune, pe fondul consolidării posturii ofensive și agesivității Federației Ruse din ultimii ani și al perfecționării instrumentarului hibrid pe care îl utilizează”.
De asemenea „Federația Rusă contribuie la deteriorarea stabilității regionale” și își consolidează „propriile capabilități militare ofensive în Marea Neagră” și crează un „sistem de interdicție regională și restricționare a accesului care să asigure controlul asupra bazinului pontic și contrabalansarea acțiunilor de dezvoltare a capabilităților militare aliate pe flancul estic al NATO”, se mai arată în document.