Rusia ar avea de cinci ori mai multe cazuri de infectare cu COVID-19 decât arată datele oficiale. Informația a fost dezvăluită din greșeală de către autorități, neconcordanțele fiind descoperite de jurnaliștii portalului Meduza, scrie agora.md.
Potrivit cercetătorului Serghei Șpilkin, care a colectat câteva serii de numere de identificare de pe certificatele care atestă însănătoșirea celor care s-au tratat de COVID-19, posibilitatea de estimare a numărului real de persoane infectate cu COVID-19 în Rusia, este dată chiar de numărul de înregistrare a certificatelor respective, fiind vorba de ultimele opt cifre. Mai exact, potrivit lui Șpilkin, care a avut acces la certificatul unei persoane tratate la sfârșitul lunii iunie, actul respectiv a fost înregistrat sub – 27.300.000, în condițiile în care Rusia înregistra la nivel oficial peste cinci milioane de infectați.
Pentru a verifica autenticitatea acestor date, jurnaliștii de la Meduza au întrebat o sursă din Guvernul federal rus dacă numărul de înregistrare al certificatului dat corespunde cu numărul total de intrări în Registrul Federal al cazurilor de COVID-19, răspunsul fiind unul afirmativ. Mai mult, aceștia au descoperit că numărul de certificate de vindecare eliberate este mai mare de 29 de milioane, ceea ce este de cinci ori mai mult decât numărul oficial de pacienți de COVID-19, înregistrați în Rusia, de la începutul pandemiei de COVID-19, care oficial este de aproape de cifra de șase milioane.
Astfel, numărul de înregistrare al certificatului este creat din momentul stabilirii diagnosticului de infecție cu COVID-19, iar actul este eliberat odată cu recuperarea pacientului, ultimele opt cifre care sunt înscrise pe certificat reflectă numărul total de intrări efectuate în registrul federal al cazurilor de COVID-19 sau mai exact, numărul de pacienți infectați cu noul coronavirus. Cu toate acestea, nu poate fi stabilit numărul exact al celor care sunt infectați cu SaRS-Cov-2.
O problemă depistată în acest sens este legată de faptul că dacă o persoană se infectează și a doua oară cu noul coronavirus, în sistemul electronic va fi creată o nouă înregistrare. În plus, sistemul nu include doar persoanele care au fost testate utilizând testele din laborator dar și cei diagnosticați cu COVID-19, prin intermediul altor metode. Mai mult, în registru sunt incluse și cazurile de pneumonie. O altă problemă este legată de faptul că intrările în registru, sunt uneori publicate după 2 – 3 săptămâni. În plus, nu orice caz suspect de COVID-19 este înregistrat, iar pacienții la care infecția diagnosticul dat nu este confirmat, sunt șterși din registru, numărul lor însă continuând să existe și să fie atribuit unui alt pacient.
Toate aceste lucruri, duc la faptul că estimarea celor de la Meduza este una corectă, dar nu exactă, întrucât registrul include nu doar datele legate de pacienți infectați cu COVID-19, dar și pe cei care au alte infecții respiratorii, procentul cărora poate reprezenta până la 30% din numărul total de certificate emise. Potrivit unui răspuns emis de biroul federal rus de statistică, Ministerul Sănătății nu mai emite separat date legate de infecția cu COVID-19, acestea fiind furnizate împreună cu cele legate de infecțiile respiratorii.
În replică, autoritățile ruse din domeniul sănătății au declarat că numărul de 27 de milioane, nu reflectă cazurile de infectare cu COVID-19 dar persoanele care au fost vaccinate cu prima doză. Această afirmație a fost demontată de jurnaliști, care au constatat în baza unui certificat emis în februarie, că cele opt cifre care constituie numărul de înregistrare nu corespund numărului oficial de persoane vaccinate. Cu alte cuvinte, la data emiterii certificatului în cauză, adică pe 18 februarie, în Rusia fuseseră vaccinați abia patru milioane de persoane și circa 11 milioane de doze de vaccin fuseseră produse.
În cazul în care cifrele înscrise pe certificatele de însănătoșire ar reflecta întru totul numărul de cazuri de COVID-19 din Rusia – 29 de milioane – atunci această cifră ar aduce țara în top trei state cu cei mai mulți locuitori infectați.
Foto: agora.md.