La 45 de kilometri de municipiul Bălți se afla comuna Risipeni din raionul Fălești, care numără peste 2 mii de locuitori. Din comună fac parte localităţile Risipeni și Bocşa, despărțite de un mic pod.
În ultimii ani, aici au fost implementate mai multe proiecte, menite să facă viața localnicilor mai ușoară printre care construcția apeductului și sistemului de canalizare. Condiții decente în gradiniță, deschiderea a noi locuri de muncă, amenajarea spațiilor publice și a terenurilor de joacă pentru copii, mai sunt câteva realizări ale administrației publice locale.
Într-un sfert de secol de independență, când majoritatea populației de la sate pleacă la oraș sau peste hotarele țării, noi am mers să vedem cum reușesc localnicii din Risipeni să facă față provocărilor vremii.
Aici ne-am întâlnit cu primarul comunei Risipeni, Dmitri Mosoreti. De aproape un an și jumătate de când se află la cârma localității, el ne-a vorbit cu mândrie că a reușit să pună în aplicare mai multe proiecte menite să revitalizeze localitatea. Deși de la bun început a întâmpinat mai multe greuăți.
Dmitri Mosoreti este primar din partea formațiunii politice de opoziție Partidul Nostru. Niciodată însă nu ia fost frică de presiuni și a bătut la toate ușile pentru a obține investiții în satul natal.
Unul dintre cele mai importante proiecte cu care se mândrește primarul este construcția sistemului de aprovizionare cu apă, în condițiile în care, apa din fântâni nu este suficient de bună pentru consum.
Construcția apeductului ia revenit primarului drept o moștenire de la fosta conducre. Mosoreti a mai adăugat că proiectul risca să eșueze din cauza unor erori comise de fosta administrație. Acum, lucrările au reînceput cu succes. Pe lângă aceasta, primarul a câștigat și un proiect pentru construcția sistemului de canalizare, în valoare de 27 de milioane de lei.
În vara acestui an, cu aportul noului primar de Risipeni a fost construit blocul alimentar al grădiniței din sat. Un proiect de 1,5 milioane de lei, care demarase încă în anul 2014.
Bucătăreasa spune că în condițiile actuale este sigură că mâncarea va fi pregătiră la timp și în condiții de maximă igienă.
Grație bunei gestionări și a aportului adus din partea fundației „Renato Usatîi”, localitatea Risipeni are și un teren de joacă pentru copii.
Primarul spune că locuitorii comunei sunt oameni harnici și de bună credință. Aceștia și-au unit forțele și au pavat ograda bisercii din sat. Cu un sprijin în acest sens a veni și Fundația „Renato Usatîi”, care a alocat o parte din banii necesari.
Deschiderea locurilor de muncă este o prioritate pentru primărie. Iată de ce, comuna dispune acum de un loc de colectare a laptelui, unde zilnic, își aduc marfa circa 50 de gospodari.
Planurile însă nu se termină aici. Până în anul 2017, primăria urmează să realizeze un nou proiect ce ține de iluminarea stradală. Pentru aceasta fundația primarului de Bălți a oferit deja comunei 100 de mii de lei.
Un vis rămâne încă neîmplinit, ne povestește Dmitri Mosoreti, reparația casei de cultură, unde oamenii satului și-ar putea organiza diverse activități artistice menite să valorifice tradițiile și să promoveze tinerele talente.
Primarul ne-a asigurat că acesta este doar un frumos început. Imediat ce vor fi încheiate lucrările de construcție a sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, vor demara și lucrările de reparație a drumurilor.
Dmitri Mosoreti crede că buna conlucrare cu cetățenii se datorează încrederii din partea lor, acumulate pe parcursul anilor.
Satul Risipeni a fost menționat documentar în anul 1598. Pe lângă grădiniță, școală și centrul medicilor de familie, aici activează un centru de plasament pentru copii și unul pentru persoanele în etate.