Franţa îşi retrage trupele din Irak, unde acestea participă la misiuni de formare, a anunţat Statul Major francez, din cauza pandemiei noului coronavirus, care îi afectează una dintre operaţiunile externe, relatează AFP, scrie Agerpres.
Vecin cu Iranul – unde virusul a ucis deja 1.700 de oameni -, Irakul a impus duminică la nivel naţional măsuri foarte stricte împotriva noului coronavirus, care a ucis deja 20 de oameni şi a contaminat peste 230.
”În coordonare cu Guvernul irakian, coaliţia (internaţională împotriva Statului Islamic condusă de Statele Unite) a decis să-şi ajusteze dispozitivul în Irak şi să-şi suspende provizoriu activităţile de formare a forţelor de securitate irakiene, având în vedere criza saitară”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, Statul Major francez.
Astfel, ”Franţa a decis să-şi repatrieze, până la noi ordine, personalul din Operaţiunea Chammal (partea franceză a Operaţiunii internaţionale Inherent Resolve) desfăşurată în Irak”, adică aproape 200 de militari, angajaţi până acum în formarea armatei irakiene sau care fac parte din Statul Major al coaliţiei la Bagdad.
Începând de joi – data începerii repatrierii – ”nu mai există trupe Chammal în Irak”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Statului Major francez, colonelul Frédéric Barbry,, precizând că această retragere este „a priori temporară”.
Armata americană, care reprezintă marea majoritate a forţelor străine desfăşurate în Irak, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute o reducere temporară a activităţilor coaliţiei.
”Pentru a preveni o răspândire a covid-19, armata irakiană a suspendat orice antrenament. Prin urmare, coaliţia va trimite temporar în ţările sale, în zilele următoare, unele dintre elementele sale specializate în formare”, anuţa vineri Comandamentul centralal armatei americane (CENTCOM), care acoperă Irakul şi Siria.
Britanicii şi cehii au anunţat deja o retragere parţială sau totală a forţelor lor din Irak.
”Pe viitor preconizăm că această coaliţie va susţine forţele irakiene în mai puţine baze, cu mai puţini oameni”, a avertizat CENTCOM, adăugând că această coaliţie rămâne ”angajată pe termen lung” în lupta împotriva Statului Islamic (SI), în contextul în care Irakul se află în centrul rivalităţii dintre Statele unite şi Iran, care dispune de importante relee şi pârghii în aceastăţară.
În urma asasinării în ianuarie, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani şi a ”locotenetului” său irakian de către Washington, Parlamentul irakian s-a pronunţat prin vot în favoarea plecării din Irak a trupelor străine, inclusiv a celor 5.200 de militari americani.
Această retragere pare o lovitură dură pentru Paris, care insistă de luni de zile asupra importanţei de a nu lăsa să se reconstituie în Siria vecină şi în Irak gruparea Statul Islamic, comanditara unei serii de atentate pe teritoriul francez începând din 2015.
”Daech (acronimul arab al SI) a rămas puternic în Siria, mai ales în zone pretins aflate sub controlul regimului (…). În ceea ce priveşte Irakul, el este tulburat de situaţia internă şi de trepidaţiile rivalităţilor internaţionale. Daech continuă să se reorganizeze şi să hărţuiască forţele guvernamentale”, avertiza, la mijlocul lui februarie, ministrul francez al Armatelor Florence Parly.
”Franţa va rămâne hotărât angajată alături de partenerii săi din cadrul coaliţiei în asigurarea înfrângerii durabile a Daech”, a promis miercuri Statul Major francez, evocând menţinerea militarilor săi în Statele Majore ale coaliţiei internaţionale în Kuwait şi Qatar, desfăşurări maritime franceze în Canalul Siriei şi o continuare a misiunilor sale de susţinere aeriană din bazele sale regionale din Iordania şi Qatar.
Pandemia noului coronavirus tocmai a afectat operaţiunile armatei franceze în Orientul Mijlociu, însă ”misiunile continuă” în Sahel, unde 5.100 de militari sunt desfăşuraţi în prezent în cadrul Operaţiunii Barkhane, dă asigurări Statul major francez.
Noul coronavirus a început să-şi facă apariţia în ţările din Sahel. Mali, o ţară aflată în război, a anunţat miercuri primele două cazuri confirmate de covid-19, doi locuitori ai ţării care s-au întors din Franţa la jumătatea lui martie. Nigerul a anunţat primul caz joia trecută. Burkina Faso este cea mai afectată ţară din Africa de vest – cu 4 morţi şi 75 de infectări -, potrivit ultimului bilanţ oficial, publicat duminică.
Sursa: stiripesurse.ro