Cabinetul de miniștri, a aprobat astăzi, în ședința de Guvern, Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din anul 2020.
Documentul vizat reglementează procesul de acordare a ajutorului acordat de Guvernul României pentru compensația parțială a pierderilor suportate de producătorii agricoli în urma secetei hidrologice înregistrate la culturile de primăvară (porumb, floarea-soarelui, mazăre, sfeclă de zahăr, soia, sorg, fasole, năut, lucernă, mălai, in, muștar și tutun), transmite deschide.md.
„Regulamentul prevede modalitatea de colectare și consolidare a informației, calcularea cuantumului de motorină și aprobarea listei beneficiarilor. Activitatea va fi realizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (AIPA). Ajutorul se acordă pentru acoperirea parțială a cheltuielilor suportate de producătorii agricoli la întreținerea semănăturilor de toată și pentru realizarea lucrărilor de primăvară. Potențialii beneficiarii urmează să prezinte actele de constatare”, a menționat ministrul Ion Perju, în cadrul ședinței de Guvern.
Totodată, ministrul a adăugat că, solicitanții trebuie să demonstreze deținerea sau faptul prelucrării suprafețelor de teren însămânțate cu culturi de fitotehnie pentru recolta anului 2020. De asemenea, actele de constatare prezentate trebuie să conțină date veridice și să fie întocmite în termenul stabilit de prevederile prezentului Regulament.
Cererile de solicitare a ajutorului, împreună cu documentele în original, vor fi depuse de către solicitant la subdiviziunile teritoriale ale Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) din raza teritorială în care își desfășoară activitatea solicitantul.
Lipsa de precipitații în perioada de primăvară – vară a cauzat o rezervă minimă de umezeală în sol, fapt ce a dus la compromiterea semănăturilor de primăvară-vară, în măsură de 40% în regiunea de nord, până la 100% în regiunea de centru și sud a țării. Din cele 1 mil de ha de semănături, conform datelor Biroului Național de Statistică, circa 550 mii ha au fost afectate în proporție de 60% și mai mult.