Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a propus pentru consultări publice un nou regulament privind numirea în funcţii pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice. Autoritatea susține că vrea să optimizeze mecanismul de anunţare şi desfășurare a concursurilor pentru funcțiile de directori de spitale, să asigure transparența și competitivitatea pentru participanţii la concurs, care să sporească nivelul de integritate şi profesionalism ale managerilor spitalelor publice, transmite tv8.md.
Potrivit documentului, concursurile urmează a fi anunţate cu cel puţin 90 de zile înainte de expirarea contractelor de muncă semnate cu managerii spitalelor, pentru a se asigura continuitatea conducerii instituţiilor, a se exclude interimatele funcţiilor şi a asigura un transfer efectiv şi lent al atribuţiilor şi competenţelor către noii conducători desemnați. Concursurile se vor considera anunțate de la data publicării pe pagina web a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Regulamentul nou va interzice persoanelor care au fost directori de spitale mai mult de nouă ani să participe la concursuri. „Motivul acestei propuneri rezidă în evitarea situaţiilor când doar unele şi aceleaşi persoane participă la concurs, precum şi a situaţiilor când instituţia devine un domeniu exclusiv al uneia şi aceleiaşi persoane. Ori, asemenea situaţii pot crea conflicte de interes, corupţie şi alte fenomene nedorite”, se spune în nota informativă a proiectului.
Contractul de management al spitalului va include o clauză nouă care va interzice directorului să exercite alte activităţi remunerate în perioada valabilităţii mandatului de conducător al instituţiei medicale. În caz de nerespectare, persoana va putea fi concediată.
„Acest lucru este necesar pentru a asigura că instituţia medicală dispune de un management efectiv şi continuu, precum şi pentru a ne asigura că conducătorul nu se află în conflicte de interese, fiind spre exemplu concomitent şi director de spital şi medic. La fel, activitatea didactică şi cea ştiinţifică va fi posibilă de desfășurat de către conducător în afara orelor de program a instituţiei medicale şi doar în afara instituţiei, pentru a evita situaţiile când un conducător de instituţie în timpul când urmează să se ocupe de administrare de fapt se află în altă parte sau chiar dacă se află pe teritoriul instituţiei se ocupă de alte activităţi decât cele legate de administrarea acesteia”, motivează autorii proiectului.
Astfel, directorii de spitale care sunt chirurgi de profesie, nu vor mai avea dreptul să efectueze operații în perioada în care vor conduce instituțiile medicale.
Ministerul Sănătății mai propune ca în contractul-tip de management al instituţiei să fie inclus un motiv nou de concediere a directorilor de spitale. Aceștia vor fi demiși dacă vor înregistra indicatori de performanţă nesatisfăcători la efectuarea evaluării anuale.