La Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a avut loc o dublă lansare de carte, semnată de rectorul Ion Gagim. Este vorba despre volumele „Studii de filosofia educației” și „Studii muzicologice”, care au fost scoase de sub tipar, în acest an. Cărțile conțin articole, esee și studii, publicate anterior, în diferite ediții de specialitate sau prezentate la diverse conferințe științifice naționale și internaționale.
ION GAGIM, RECTOR USARB, DOCTOR HABILITAT: „Înglobează un grupaj de articole, studii, comunicări la conferințe științifice naționale și internaționale, publicate în reviste de socialitate din diferite țări, în diferite limbi: limba rusă, germană, engleză franceză, spaniolă și pe care le-am legat în volumele respective, pentru a fi mai ușor de lucrat cu ele, dar și pentru ca cititorului să-i fie mai ușor să găsească aceste scrieri. Sunt căutările mele de o viață, în materie de muzică, înțeleasă în sensul ei suprem. Cealaltă carte – ”Filozofie în educație” este o înaintare a mea, spre esența spiritului uman.”
Cei care au venit cu ideea, de a prezenta cărțile publicului, sunt colegii rectorului, care cred că, Ion Gagim știe să învețe pe ceilalți, cum să asculte muzica și cum s-o înțeleagă.
CONFERENȚIAR UNIVERSITAR, DOCTOR ÎN ȘTIINȚE PEDAGOGICE: „Aceste cărți reunesc articolele cele mai reprezentative, publicate la noi în țară și peste hotare, în domeniul a două axe de interes ale profesorului Ion Gagim: muzicologia – care pune accent pe muzică și ce căutăm în ea și a doua axă – educația, dar mai cu seamă filozofarea asupra educației, dimensiunea umană și dimensiunea muzicii. Aceste cărți sunt foarte binevenite în spațiul nostru. Din ele pot învăța și studenții, la ele pot să se adreseze chiar și managerii instituțiilor de învățământ și de ce nu, chiar și ministerul nou format.”
Profesionalismul lui Ion Gagim este apreciat și de discipolii săi.
MARINA CALIGA, ASISTENT UNIVERSITAR LA CATEDRA DE ARTE ȘI EDUCAȚIE ARTISTICĂ: „Domnul Ion Gagim este o personalitate cu literă mare. Sunt foarte bucuroasă că îmi este conducător științific. Tema aleasă, pe care o cercetez, pune un mare accent pe domeniul educațional al Republicii Moldova și anume, al domeniului educației muzicale. Am învățat foarte multe lucruri ce țin de educație, artă, un viitor mai bun plin de spirit și frumos.”
Până în prezent, Ion Gagim a scris peste 30 de cărți și 160 de lucrări – manuale, studii, articole. Din anul 2016 a fost ales rector al Universității bălțene. Ion Gagim este deținător al titlului onorific Maestru în Artă, iar în 2014 a fost distins cu „Ordinul de Onoare”.