RECENSĂMÂNT 2014: INSTITUȚIITE DE DREPT TREBUIE SĂ SE AUTOSESIZEZE

Instituțiile de drept responsabile pentru monitorizarea gestionării banilor publici trebuie să se autosesizeze, în cazul desfășurării Recensământului populației din 2014. De această părere este doctorul în științe istorice, Lidia  Pădureac de la Univesrsitatea de Stat Alecu Russo din Bălți. În opinia ei cifrele din acest sondaj, nu reflectă datele reale pe care trebuie să le cuprindă un recensământ, pentru care s-au cheltuit 5 milioane de lei.

LIDIA PĂDUREAC, ISTORIC

  vorbim despre sume cheltuite din Bugetul de Stat și nu doar. Atunci când sunt prezentate datele nimeni nu este reponsabil. Apre întrebarea, oare nu avem organe competente care ar trebui să se autosesizeze, pe ce au fost cheltuiți acești bani. 

Lidia Pădureac și-a exprimat nemulțumirea față de faptul, în baza căror criterii Comisia Electoral Centrală a stabilit în anul 2014, la Alegerile Parlamentare că numărul alegătorilor este de 3,2 milioane.

LIDIA PĂDUREAC, ISTORIC

Din ce cauză persoanele care au realizat acest Recensământ, nu au corespuns unui anumit statut. Din ce cauză avem rezultatetle pe care le avem. Pe ce s-au bazat cei care au organizat alegerile când au împărțit procentual buletinele. Noi trebuie, noi vrem în calitate de cetățeni vrem să știm aceste lucruri. Iată de la prezentarea datelor acestui recensământ a trecut ceva timp. Nimeni nimic nu vorbește despre acest lucru. Am în vedere din instituțiile statului. Din instituțiile care trebuie să urmăprească cum au fost cheltuiți banii publici. 

 

Potrivit datelor recensământului din 2014, numărul preliminar al populaţiei Republicii Moldova, cu excepţia raioanelor de Est şi municipiul Bender, este de peste 2,9 milioane de locuitori. În acest număr au fost incluse şi persoanele plecate peste hotarele ţării, în număr de 329 de mii, pentru care au oferit răspunsuri membrii gospodăriilor rămaşi în ţară.