RĂZBOIUL CARE A LĂSAT URME ADÂNCI ÎN ISTORIA REPUBLICII MOLDOVA

Anul acesta se împlinesc 27 de ani de la începerea conflictului armat din regiunea Transnistriană.

În data de 2 martie, la Bălți a fost organizat un eveniment pentru comemorarea celor căzuți în războiul pentru apărarea integrității Republicii Moldova. Manifestația a  început în fața Inspectoratului de Poliție, unde mai mulți polițiști, veterani și rudele celor decedați în acest război au depus flori la monumentul celor trei polițiști bălțeni, Sergiu Ostaf, Anatolie Calmațui și Alexandru Babinschi, eroii căzuți la datorie.

Apoi cei prezenți au mers într-un marș prin centrul orașului, unde au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare. Participanții au continuat mitingul spre Brigada 1 de Infanterie Motorizată „Moldova” din Bălți. Printre cei prezenți a fost și participantul la acest război, Boris Marcoci, care la vârsta de 27 de ani a fost chemat la datorie.

La porțile Brigazii 1 de Infanterie Motorizată „Moldova” din Bălți, este edificat un monument, în cinstea celor doi bravi eroi, care la fel și-au dat viața pentru patrie în conflictul de pe Nistru.

În 2010 Parlamentul R. Moldova a instituit data de 2 martie ca fiind ziua comemorării eroilor căzuţi în războiul din 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei țării. Datele oficiale arată că din partea Republicii Moldova, pe câmpul de luptă, au căzut 315 combatanți, iar răniți au fost 1180.

 

RĂZBOIUL CARE A LĂSAT URME ADÂNCI ÎN ISTORIA REPUBLICII MOLDOVA