Statele Unite și NATO au expediat miercuri, 26 ianuarie, răspunsuri scrise către Moscova, cu referire la solicitările formulate anterior de Kremlin privind securitatea în Europa. Spre deosebire de răspunsul SUA, care este ținut secret pe moment, secretarul general al NATO a menționat că propunerile oferite Rusiei, conțin și solicitarea de retragere a trupelor din Moldova, Ucraina și Georgia, transmite agora.md.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-o conferință de presă ținută la scurt timp după cea a secretarului de stat american Anthony Blinken, că Alianța este pregătită să asculte „preocupările de securitate ale Rusiei”, afirmând că și Rusia la rândul ei, trebuie „să se abțină de la acțiuni agresive și periculoase la adresa aliaților și oricăror alte state”.
„Rusia ar trebui să-și retragă trupele ce staționează ilegal în Ucraina, Georgia și Moldova, deoarece se află acolo fără acordul acestor state”, a menționat oficialul, referindu-se la anexarea ilegală a Crimeei și intervenția din 2008 în Osetia de Sud și Abhazia de rând cu cea din 1992 în Transnistria.
Potrivit lui Stoltenberg, discuțiile cu Moscova pe marginea situației de securitate din Europa trebuie purtate cu respectarea principiilor pe care se bazează NATO, inclusiv dreptul fiecărei țări de a-și alege alianțele din care face parte.
„NATO nu va face compromisuri pe marginea principiilor fundamentale pe care se bazează Alianța. NATO consideră apărarea comună drept extrem de importantă și Alianța este deplin angajată să respecte articolul 5 al Cartei”, a precizat el.
Stoltenberg a reiterat apelul la deschiderea unor misiuni diplomatice la Moscova și Bruxelles și la utilizarea canalelor de comunicare diplomatică și militară pentru a promova transparența și reduce riscurile. Acesta susține că controlul armelor nuclear, bio terorismul, amenințările spațiale și cibernetice, se numără printre domeniile în care NATO și Rusia ar putea colabora.