R. Moldova a mai pierdut un caz la CEDO. Până i s-a făcut dreptate, bărbatul a murit

Guvernul R. Moldova va trebuie să achite moștenitorului unui bărbat din R. Moldova prejudiciu material în sumă de peste 13 mii euro, într-un caz de tortură, câștigat de familia acestuia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), scrie Ziarul Național.

Pe numele bărbatului a fost inițiat un dosar penal pentru amenințare. În august 2005, polițiștii au efectuat o percheziţie la domiciliul reclamantului, unde l-au bătut cu pumnii și picioarele, dar și cu armele din dotare.
Loviturile au fost aplicate în zona capului şi a corpului, fapt ce i-a provocat vomă şi sângerări la cap.

Ulterior, poliţiştii au sechestrat mai multe bunuri din apartamentul reclamantului, după care a fost dus la Comisariatul de poliţie al sectorului Centru din Chişinău. Potrivit reclamantului, poliţiştii au continuat să-l maltrateze în incinta comisariatului cu scopul de a-l forţa să semneze o declaraţie de recunoaştere a unei datorii în sumă de 40 de mii de dolari. Pentru că refuza, bărbatul a fost bătut până şi-a pierdut cunoştinţa, fapt confirmat și printr-o chemare a medicilor de la Urgență, care au fost chemați la sediul comisariatului pentru a-i acorda ajutor medical.

La doar câteva zile, judecătorul de instrucţie din cadrul Judecătoriei Centru din municipiul Chişinău a declarat percheziţia ca fiind ilegală şi a dispus restituirea bunurilor.

Mai mult decât atât, tot în aceeași lună, reclamantul, care se afla în arest, a încercat să se sinucidă. O comisie de experţi medico-legali psihiatri l-au examinat pe bărbat și au constatat echimoze în regiunea suborbitală, hemoragia globului ocular stâng, urme ale contuziei ţesuturilor moi ale feţei şi excoriaţii pe mâna dreaptă.

Comisia a concluzionat că leziunile au fost cauzate cu un obiect contondent. Întrucât reclamantul se plângea de insomnie, cefalee şi dificultăţi de contrare, comisia a indicat efectuarea unei expertize psihiatrice în condiţii de spitalizare.

Potrivit concluziilor medicului neurolog, acesta suferea de consecinţele unui traumatism cranian. Neurologul a depistat şi alte disfuncţii cerebrale. De asemenea, el a notat în cursul spitalizării că reclamantul s-a plâns de mai multe ori de tulburări cerebro-astenice.

Ulterior, în decembrie aceluiași an, Judecătoria Centru l-a găsit vinovat pentru ameninţarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii și l-a amendat cu șase mii de lei.

Un an mai târziu, bărbatul a depus la procuratură o plângere penală denunţând relele tratamente suferite, iar procurorul responsabil de acest caz a clasat dosarul, ordonanță clasată ulterior de procurorul ierarhic superior. Astfel de ordonanțe au fost emise și clasate de șase ori, iar reclamantul o ataca de fiecare dată.

În faţa judecătorului de instrucție, procurorul susținea că acuzaţiile reclamantului nu au fost confirmate nici de avocaţii care l-au apărat la data evenimentelor, nici de depoziţiile privind percheziţia la domiciliul reclamantului.
Supărat pe justiția din R. Moldova, bărbatul s-a adresat la CEDO, care i-a și făcut dreptate bărbatului.

Deși inițial reclamantul a cerut despăgubiri de 25 de mii de euro cu titlu de prejudiciu material, 50 de mii de euro cu titlu de prejudiciul moral și 2 100 euro cu titlu de costuri și cheltuieli, Curtea i-a acordat acestuia suma de 12 mii de euro drept prejudiciu și 1 500 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Banii i-au fost oferiți moștenitorului reclamantului, asta pentru că, între timp, reclamantul a decedat.