Continuă protestele la Sofia, după ce premierul Boiko Borisov, acuzat de corupție și metode „în stil mafiot”, a refuzat să demisioneze, așa cum i-a cerut președintele Rumen Radev, relatează stirileprotv.ro
De o săptămână, mii de demonstrați cer înlăturarea premierului, dar și demisia procurorului general.
Conducerea partidului de guvernământ a anunțat totuși o remaniere și înlocuirea a trei miniștri cheie, titularii de la finanțe, interne și economie.
Premierul Borisov a îndemnat la unitate și a cerut opoziției să se alăture în eforturile de depășire a crizei sanitare și economice provocate de pandemia de coronavirus.
Partidul socialist, de opoziție, a depus o nouă moțiune de cenzură împotriva cabinetului, în legătură cu acuzaţii de corupţie.
Mii de bulgari au protestat pe străzile din Sofia, pentru a şaptea zi consecutivă, ca să ceară demisia guvernului.
Preşedintele Bulgariei a cerut demisia premierului, dar s-a trezit cu o percheziţie în birourile consilierilor săi, din ordinul Procuraturii.
Guvernul de la Sofia este la grea încercare după numeroase acuzaţii de corupţie. Parlamentarii bulgari urmează să se exprime prin vot lunea viitoare în cazul unei moţiuni de cenzură la adresa cabinetului condus de Boiko Borissov. Este a cincea moţiune de cenzură cu care se confruntă premierul bulgar, de la revenirea sa la putere, în urmă cu trei ani. Pe lângă presiunile politice, se intensifică şi cele ale străzii.
Protestatar: “Cerinţele noastre sunt îndreptăţite şi ştim de ce vrem demisia lui Borissov: pentru că este o ruşine. Întregul guvern este implicat în sistemul de corupţie, ceea ce este evident. Nu mai suportăm acest lucru. Nu mai răbdăm să auzim tot timpul că nu sunt bani pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru pensionari.”
Bulgarii sunt nemulţumiţi de ceea ce ei numesc o serie de abuzuri ale actualei guvernări. Premierul îl acuză însă pe preşedintele ţării că îi instigă la revoltă şi că vrea să obţină capital politic din aceste proteste.
Protestatar: “Trei miniştri au demisionat deja, iar acesta este primul pas, chiar dacă e unul mic, dar scopul principal al protestului este demisia întregului guvern. Cât timp Boyko Metodiev Borissov este prim-ministru, nu cred că această ţară îşi va reveni. Sunt aici să protestez, în principal, faţă de corupţia din sistemul judiciar. Sunt multe cazuri în care judecătorii semnează documente care nu au nici o legătură cu realitatea.”
Primul guvern al lui Boiko Borissov, aflat la putere din 2009, a fost nevoit să demisioneze din funcţie în februarie 2013, tot în urma unor proteste de stradă în Sofia şi alte 35 de oraşe din Bulgăria. La vremea respectivă, oamenii au fost nemulţumiţi de creşterea uriaşă a facturii la energie electrică, în plină iarnă.
Sursa: stirileprotv.ro