Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat pe 1 februarie, pe pagina oficială cererea parvenită de la Moldovagaz privind examinarea și aprobarea tarifelor și prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2018, precum și calculele care au stat la baza acestor tarife și prețuri.
Din documentele publicate de ANRE rezultă că Moldovagaz a solicitat o reducere diferenţiată a tarifelor pentru consumatori.
Astfel monopolistul propune ca preţul metanului livrat prin conductele de presiunea înaltă să scadă cu circa 25%. E vorba în special de centralele termoelectrice, care consumă circa 40% din toate gazele importate, scrie mold-street.com.
Pentru consumatorii conectaţi la conductele cu presiune medie preţul ar urma să scadă cu 24,3%. În acelaşi timp pentru gazul livrat prin conductele cu presiune joasă, inclusiv populaţia, preţul ar urma să scadă cu doar 6,5%.
La calcularea preţurilor Moldovagaz a luat în calcul un cost mediu de import de 178,5 dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 10,6% mai puţin decât preţul inclus în tariful în vigoare deja de doi ani.
În lei reducerea este mai semnificativă. Asta graţie aprecierii cu circa 15,7% a leului moldovenesc faţă de dolar. Astfel preţul mediu de import în lei inclus în calculul tarifelor de către Moldovagaz este cu 25% mai mic, decât în prezent.
ANRE informează publicul că acesta are la dispoziție 15 zile lucrătoare din data publicării cererii Moldovagaz a materialelor aferente pentru prezentarea recomandărilor.
De notat că premierul Pavel Filip a anunţat în cadrul şedinţei de Guvern din 31 ianuarie că după estimările Ministerului Economiei şi Infrastructurii tarifele al gaze pentru consumatori ar urma să fie diminuate cu circa 20%.
El nu a precizat dacă reducerea cu 20% este pentru toţi consumatorii, dar ţinând cont de anul electoral, apoi este clar că autorităţile vor face tot posibilul ca populaţia să beneficieze de tarife cât mai mici.
Anterior mai mulţi experţi au susţinut că tarifele ar urma să fie reduse cu circa 30%. În acelaşi timp ANRE a anunţat că va analiza rezultatele activităților desfășurate pe piața gazelor naturale în anul 2017, inclusiv prognoza prețului de import a gazelor naturale pentru anul 2018, după care va aproba noile tarife pentru furnizarea gazelor naturale, respectând legislația adoptată pentru acest sector de activitate.