Promo Lex a publicat lista responsabililor de încălcarea drepturilor omului în „rmn”; Procurorii, îndemnați să o utilizeze

Organizația specializată în apărarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, Promo Lex, a dat publicității un raport cu lista persoanelor responsabile de violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană din perspectiva constatărilor Curții Europene a Drepturilor Omului incluse în hotărârile adoptate în anul 2020.

Printre acestea figurează, Alexandr Koroleov, care a deținut așa numita funcție de ex-ministru de Interne, Vladimir Smirnov, director al așa numitului departament vamal al „rmn”, Vladislav Finaghin, fost șef al raionului și al orașului Dubăsari, care au violat constant drepturile fermierilor care dețineau terenuri dincolo de traseul Râbnița-Dubăsari- Tiraspol. Persoanele respective au fost responsabile de instalarea,în perioada anilor 2004-2006 ,a posturilor staționare și mobile ale miliției și posturilor vamale, ceea ce a condus la blocarea totală a accesului oamenilor la pământurile agricole situate după traseul Râbnița –Tiraspol, transmite jurnal.md.

CEDO a condamnat în dosarul „Oprea și alții c. Moldovei” Federația Rusă căreia i s-a cerut să achite despăgubiri în sumă de 67 000 de euro.

Printre persoanele responsabile de violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, conform constatărilor CEDO, figurează Valdimir Antiufeev, care a deținut așa numita funcție de ministru al Securității de la Tiraspol în perioada 1992 -2011, Anatolii Gurețchii, care deține așa numita funcție de procuror general al „rmn” din 2006 până în prezent, responsabili inclusiv de detenția ilegală a lui Ilie Cazac.

Mai figurează în această listă, anchetatorul Igor Davâdov, procurorul N. Mașianova, procurorul militar I. Răilean și judecătoarea Larisa Malikova.

Autorii listei precizează că Republica Moldova nu a fost condamnată în aceste hotărâri, pe motiv că ar fi respectat obligațiile pozitive în conformitate cu art. 1 din Convenție. Autoritățile de la Chișinău, pe lângă susținerea acordată reclamanților, au pornit cauze penale pe faptele de violare gravă a drepturilor omului. În cadrul cauzelor penale au fost efectuate o serie de acțiuni procesuale întru identificarea persoanelor responsabile. Însă, o decizie definitivă încă nu există. „Procuratura Generală și organele din subordine au obligația să investigheze și să atragă la răspundere penală persoanele vinovate. Încurajăm organele de drept să utilizeze informațiile din această Listă pentru documentarea suplimentară a cauzelor penale respective”, menționează autorii prezentei liste.

îndemnați să o utilizezePromo Lex a publicat lista responsabililor de încălcarea drepturilor omului în „rmn”; Procurorii