Prognoze puțin îmbucurătoare pentru economia Moldovei în anul 2016

Inflaţia în 2016 în Republica Moldova în cel mai bun caz va constitui 13%, comparativ cu 14% din anul curent, exportul va scădea cu 7%, iar importul – cu 18%. Asemenea prognoze au fost prezentate de către experţii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în raportul „Situaţia economică a Moldovei: diagnostic, prognoze, recomandări„, precizează portalul Noi.md.

Unul dintre autori, Viorel Chivriga, a menţionat că preţurile şi puterea de cumpărare a cetăţenilor vor depinde în mare măsură de cursul valutar. Dacă în anul 2015 cursul mediu al dolarului a constituit 19 lei, iar a unui euro 21 lei, atunci în 2016 poate ajunge la 24 şi 24,5 lei, respectiv.

Printre eşecurile economice principale din acest an el a numit furtul miliardului din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, criza din sectorul bancar şi cel guvernamental, şi sistarea finanţării externe şi implementarea defectuoasă a Acordului de Asociere cu UE, de asemenea, intrarea mai multor sectoare economice în recesiune. Cu toate acestea, expertul nu a observat realizări deosebite ale Moldovei în anul curent.

Analiştii au discutat despre bugetului naţional pentru anul 2016. Potrivit acestora executarea bugetului în mare măsură va depinde de: reformele administrării fiscale, finanţelor publice, de asemenea, semnarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Pentru a îmbunătăţi situaţia economică din Republica Moldova, experţii au propus o serie de recomandări, printre care: actualizarea Codului vamal, fiscal şi funciar în conformitate cu cele europene, implementarea reformei justiţiei şi accelerarea procesului de adoptare a bugetului. De asemenea, experţii au vorbit despre depolitizarea instituţiilor de reglementare, cum sunt Banca Naţională, Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Fostul director ANRE, Victor Parlicov, a declarat că instituţia „se află sub presiune politică”. Drept dovadă el a subliniat că bugetul agenţiei în 2015 a fost adoptat târziu – în noiembrie, precum şi decizia Parlamentului privind demisia conducerii ANRE, pe care instanţă a declarat-o neconstituţională. Victor Parlicov a adăugat că după anularea „amendamentului lui Furdui”, organul legislativ este obligat să revizuiască tarifele la gazele naturale în decurs de 15 zile, ceea ce este o intervenţie directă în activitatea instituţiei.

noi.md