Prognoză: Câte vieți ar putea salva un nou lockdown în R. Moldova

Estimările econometrice confirmă impactul benefic al lockdown-ului din 2020 asupra situației sanitare – acesta a permis atenuarea numărului de îmbolnăviri noi cu COVID-19 cu circa 20% și reducerea numărului de decese cu circa 45%, față de situația în care nu era instituit lockdown.

În această situație, este absolut evidentă necesitatea instituirii unui nou lockdown, ceea ce va duce la salvarea a mii de moldoveni de infectare sau chiar deces. Concluziile aparțin centrului analitic independent „Expert-Grup”, care a publicat un raport amplu la acest subiect, transmite Știri.md.

În raport se mai arată și faptul că nici costurile economice ale lockdownului de anul trecut nu au fost atât de dramatice precum se vehiculează.

„Este adevărat că anul 2020 a marcat una din cele mai grave recesiuni din ultimii 20 de ani, însă aceasta a fost cauzată de suprapunerea a 2 crize: seceta și impactul COVID-19 asupra cererii interne și externe.

Lockdownul a avut un anumit efect net care a acutizat situația economică timp de 2 luni, însă acest efect a fost compensat prin o anumită revigorare economică, deși marginală, în perioada post-lockdown.

Impactul bugetar net al lockdown-ului a fost și el pe de parte unul dramatic, fiind estimat la circa 1,7 miliarde MDL, care a fost la fel urmat de o revenire marginală a încasărilor bugetare în lunile următoare”, susțin autorii raportului.

În baza analizei impactului lockdown-ului din 2020, experții mai susțin că un lockdown instituit în 2021 va permite prevenirea infectării a circa 49,2 mii persoane și va salva peste 1.100 oameni.

„Având în vedere că prioritatea zero pentru guvernare trebuie să fie prevenirea răspândirii virusului și salvarea vieților omenești, în situația în care numărul de noi infectări și decese crește cu ritm accelerat, este absolut evidentă necesitatea instituirii unui nou lockdown.

Totodată, pentru atenuarea costurilor economice, care ar putea fi mai mari față de cele din 2020, deoarece, în mare parte, firmele și populația și-au epuizat rezervele, lockdown-ul trebuie corelat cu măsuri compensatorii, focusate pe 2 obiective: (i) acces la finanțare pentru firme, prin emitere de garanții de stat; și (ii) compensarea pierderilor salariale pentru angajați în proporție de circa 75%”, mai precizează Expert-Grup.

Vedeți aici raportul complet:

Prognoză: Câte vieți ar putea salva un nou lockdown în R. Moldova