Producătorii de pomușoare pot obține granturi pentru dezvoltarea producției

Producătorii de pomuşoare din Republica Moldova care planifică să-şi extindă plantaţiile, să modernizeze procesul de recoltare sau să achiziţioneze echipamente pentru păstrarea producţiei pot obţine granturi în cadrul proiectului USAID „Agricultura performantă în Republica Moldova”.

Agenţia Infotag scrie că este vorba de granturi în valoare de 5-10 mii de dolari, care pot fi folosite pentru plantarea a noi soiuri de pomuşoare, instalarea tunelurilor, precum şi a echipamentului de irigare, recoltare, depozitare frigorifică sau ambalare. Beneficiarii trebuie să confirme disponibilitatea de a contribui cu cel puţin 50% din necesarul investiţiei.

În opinia autorilor proiectului, granturile oferite de USAID vor ajuta sectorul să se dezvolte mult mai rapid, având în vedere că la sfârşitul anului 2016 suprafeţele plantate cu pomuşoare înregistrau trei mii de hectare, fiind de trei ori mai mari decât în anul 2010, citează tvrmoldova.md.
Anul trecut, 90% din pomuşoarele cultivate în Republica Moldova au fost consumate în stare proaspătă şi procesată pe piaţa locală. Cele mai populare sunt căpşunele, urmate de zmeură şi coacăza neagră. Totodată, în 2016 din ţara noastră au fost exportate 950 tone de zmeură (cu 240 tone mai mult decât în 2015), 360 tone de căpşune (+87,5 tone) şi 60 tone de mure (+40 tone). 
Conform prognozelor experţilor, până în 2020, suprafeţele plantate cu pomuşoare se vor dubla şi vor ajunge la şase mii hectare, iar recolta va depăşi 14,5 mii tone.

Proiectul USAID „Agricultura performantă în Republica Moldova” este prevăzut pentru perioada 2016-2021 şi are drept scop să-i ajute pe producătorii agricoli să crească vânzările pe piaţa locală şi internaţională.