Debutul sezonului rece aduce cu sine, nu doar riscul de a prinde o răceală și hipotermie. Conform statisticilor la nivel mondial, rata deceslor din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon este pe locul doi după intoxicația cu alcool. Vicedirectorul spitalului clinic Bălți spune, că în instituție s-au adresat zeci de victime ale monoxidului de carbon. Ala Condrea atenționează că intoxicațiile puternice pot duce și la decesul persoanei.
Simptomele unei intoxicații cu monoxid de carbon sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli. În cazul intoxicațiilor severe pot apărea amețeli și dureri de cap severe. Totodată pot apărea grețuri, vomă și pierderea cunoștinței. În cazul unei scurgeri de monoxid de carbon sau de fum, trebuie să aerisiți încăperea și să sunați la 112.
În municipiul Bălți, din cauza folosirii incorecte a surselor de încălzire și a focului, anual au de suferit între 30 și 70 de persoane. Potrivit Direcției Situații Excepționale, de la începutul anului 2021, în oraș au avut loc 47 de incendii, iar o persoană a decedat. Salvatorii îndeamnă oamenii să acorde o atenție deosebită buteliilor de gaz.
Doar în data de 19 decembrie, 5 persoane au suferit intoxicații cu monoxid de carbon în Moldova. Primul caz a fost înregistrat la Cricova, municipiul Chișinău, unde un bărbat și o femeie s-au intoxicat cu monoxid de carbon în propria casa. Persoanele în stare gravă au fost internați la Spitalul Sfânta Treime pentru îngrijiri medicale necesare. Viața acestora la moment este în afară oricărui pericol.
Totodată, în seara zilei de 19 decembrie, o femeie cu doi minori în vârstă de 13 și de 6 ani din localitatea Cuconeștii Noi, raionul Edineț s-ar fi intoxicat în urma scurgerii cu gaz natural de la încălzitor de apă pe gaz. Aceștia au fost preluați la spitalul raional în secția pediatrie, iar potrivit datelor recepționate ulterior, stare acestora s-a ameliorat până în dimineața de 20 decembrie.