Primele 4 zone de recreere pentru elevi, cu respectarea măsurilor anti COVID, vor apărea la școala din Chișcăreni

Patru zone unde elevii școlii din satul Chișcărini, se vor putea recrea din septembrie în timpul pauzelor, vor fi amenajate în cadrul unui proiect din care deja au beneficiat de 450 de euro. Zonele nu sunt unele oarecare. Acolo vor fi instalate camere de supraveghere și proiectoare, însă cel mai importat sunt mesele care în timpul aflării în aceste spații vor respecta una din cele mai importante măsuri anti covid, distanța socială.

Școlile din țară au început să-și determine modelul de studiere, pe care îl vor aplica de la 1 septembrie. Administrația liceului din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei, a ales prezența 100% în sălile de clasă. Astfel dezinfectarea și aerisirea vor practicate de câteva ore pe zi. În condițiile în care îmbulzeală tipică pentru elevi nu va mai fi posibilă, iar contactul și socializarea cu alți colegi de școală va fi la un nivel limitat, tinerii de la școala din Chiscăreni s-au gândit la o idee cum să-și organizeze pauzele plăcut dar și să fie sigure.

Victoria elevă: ,,S-a votat pentru o singură problemă care urmează să fie rezolvată la noi în liceu și anume problema- spațiu de recreere pentru elevi. Așa cum este situația pandemică în aceste zone, care sunt la număr 4, noi vom putea respecta distanța socială ceea ce este foarte important, copiii vor putea discuta în timpul recreației, sălile de clasă vor fi aerisite pentru că elevii se vor afla în aceste zone de recreere.”

Ideea a apărut în cadrul unui proiect, din care vor beneficia de o sumă de 450 de euro și care dă start amenajării acestor zone.

Veronica Cioina coordonator de proiect: ,,Noi profesorii suntem un pic alarmați deoarece ne se pune pe lângă faptul să venim să facem niște lecții e calitate ca să restabilim informația pe care copii nu o însușit-o atât de bine în timpul pandemiei când am facut lecțiile online, mai trebuie să avem  grijă de igiena lor că sânt copii. Cu toate că eu am spus așa, copii acum s-au educat extraordinar de mult, nici nu ne-am așteptat cât de sârguincioși îs ei”

Marinela elevă: ,,Când am auzit că se începe școala și mai ales că pot să ofere condiții mai dezvoltate în care să putem învăța ținând cont de situația pandemică, m-am bucurat foarte tare și deja aștept cu nerăbdare ziua în care o să-mi revăd iar colegii.”

Dacă pandemia li-a dat peste cap tot procesul de studii în anul trecut. Copii prin ingeniozitate au găsit soluția, ca din septembrie să revină la o normalitate, astfel în cât ei să se poată concentra pe lecții.

Minodora elevă: ,,Este una dintre cele mai bune noutăți faptul că o să venim la școală și faptul că ne putem mobiliza, că o să ne vedem iar, totuși împreună, pe internet asta e foarte dificil.”

Marinela elevă: ,,În ziua când s-a anunțat că se pornește carantina eram așa fericită, am spus că în sfârșit primesc și eu o odihnă măcar de două săptămâni. Apoi cu trecerea timpul am realizat că nu trebuia să mă bucur așa de tare. În fiecare zi trecea timpul, și eu mă uitam la fotografii și videoclipuri pe care le-am văzut când eram la școală și am spus wow, trebuia să prețuiesc acele momente.”

Atunci când toată lumea se află într-o pandemie, care pare să nu mai aibă sfârșit. Aceste spații îi vor liniști și pe profesori că elevii sunt în siguranță.

Veronica Cioina coordonator de proiect: ,,În contextul pandemiei o să fie un plus, pentru că copiii la fiecare repaus trebuie să insistăm ca ei să iasă din clasă și să aerisim sălile de clasă mai ales că acum e chiar e o necesitate de a aerisi și o să aibă spațiu unde o să se așeze să se odihnească puțin după care o să intre în clasa aerisită ”

Elevii au la dispoziție zile numărate, în care trebuie să mai adune câteva mii de lei, pentru a amenaja spațiile. Zonele vor fi dotate cu camere de supraveghere, proiectoare dar și mese amplasate conform măsurii de respectare a distanșei sociale. Cu mari speranțe deja au făcut un plan de colectare a fondurilor de la administrația localității, agenții comerciali din sat, dar contează și pe susținerea consătenilor.

ChișcăreniELEVIImăsurile anti COVIDșcoală