Avitaminoza este dușmanul nostru primăvăratic, împortiva căruia trebuie să luptăm cu fructe și legume, mai ales copiii, care sunt cei mai expuși pericolului. O spun medicii, care explică boala prin faptul că în timpul iernii, consumăm mult mai puţine vitamine decât vara.
Potrivit medicului gastrolog, Aliona Calistru, doar în municipiul Bălți, 30 la sută dintre copii suferă de avitaminoză.
„Organismul necesită un aport suplimentar de vitamine, minerale, proteine, carbohidrați, grăsimi, în cantități rezonabile. Vitaminele minerale sunt extrem de necesare mai ales copiilor în dezvoltare. Cred că în această perioadă cel puțin 30 la sută din copii suferă de avitaminoză. Dacă ar fi examinați cu toții, procentul ar fi cu mult mai mare”.
Din cauza lipsei de vitamine, apare oboseala, iritabilitatea sporită, moleșeala, slăbiciunea, somnolența și capacitatea fizică redusă. Dacă la adulți problema se ameliorează mai ușor, pentru copii, avitaminoza poate provoca consecințe grave.
„Copilul riscă să întârzie în dezvoltare. Fiecare organ necesită un anumit apor de vitamine. Dacă nu hrănim organul respectiv, el nu se dezvoltă cum trebuie. Atunci copilul rămâne cu un retard fizic sau psihic”.
Oamenii afirmă că nu întodeauna îşi permit o hrană variată şi sănătoasă, mai exact plină de vitamine.
„Ce avem acasă, aceea mâncăm. Pensia e mică și este foarte greu de trăit”.
„Ne alimentăm în regim normal. Avem de toate”.
„Eu acum țin post, poate de asta am slăbiciuni. Nu e primul an când primesc tratament. Poate este și din cauza vremii”.
„Consum vitamine”.
Din meniul de primăvara nu trebuie să lipsească produsele bogate în Vitamina C, cum ar fi portocalele, lămâile, dar şi grepfrutul. Medicii mai recomandă consumul de mere, banane, kiwi, morcov și sfeclă roșie.
REPORTER: NATAȘA TOCARCIUC
IMAGINE: VLADIMIR TATARCIUC
MONTARE: IURIE BOLD