Primăria municipiului Bălți a obținut întâietatea în topul trasparenței de guvernre locală, devansând Chișinăul și alte 58 de localități din țară. Acest clasament este rezultatul studiului efectuat de Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” şi Institutului pentru Reforme Economice şi Sociale din Slovacia. Rezultatele cercetării au fost prezentate joi, 29 iunie în cadrul unei conferințede presă. Scopul proiectului de monitorizare constă în creşterea transparenţei, responsabilităţii financiare şi competitivitatea autorităţilor locale din Republica Moldova.
Conform studiului din 100 de puncte Capitala de Nord a țării a acumulat peste 80. Astfel, Bălţiul este singurul oraş care a fost inclus în clasa „A+” conform criteriilor internaţionale. Următoarele localități pe listă sunt Cahul și Cimișlia.
Potrivit raportului, situaţia la Bălți s-a modificat cardinal începând cu anul 2015, când Renato Usatîi a fost ales în calitate de primar. Pe parcursul activităţii sale, municipiul a evoluat în ratingul transparenţei de pe locul șapte pe prima poziție .
Experţii au subliniat în mod special că, în Moldova legea obligă autorităţile locale să publice documentele privind încheierea contractelor. Primăria municipiului Bălţi este unica care îndeplineşte aceste prevederi legale permanent şi în deplină măsură. Mai mult, autorităţile bălțene publică pe pagina web contractile cu privire la achiziţiile publice.
De asemenea în studiu a fost menționat că la Bălţi au fost fixate cele mai bune rezultate privind asigurarea participării cetăţenilor în procesul decizional.
Cu această ocazia primarul Renato Usatîi i-a felicitat pe bălţenii şi susţinătorii săi. Despre aceasta primarul de Bălţi a declarat în cadrul unei transmisiuni live pe Facebook.
Usatîi a exprimat cuvinte de mulţumire tuturor celor care muncesc în beneficiul Bălţiului.
Primarul a mai adăugat că în pofida atacurilor mediatice în adresa administrației bălțene orașul este în prezent un exemplu demn de urmat.
Menţionăm că în cadrul proiectului IDIS „Viitorul” şi a partenerilor internaţionali, realizat în 2016-2017 au fost cercetate 60 de localităţi din Moldova.