Cantitatea de gheață care rămâne pe timpul verii în Oceanul Arctic s-ar putea diminua considerabil până în 2035, arată unii cercetători, ajungând la un nivel care nu a mai fost în ultimii 130.000 de ani, potrivit Bloomberg.
„Ideea este că se va întâmpla în curând. Vom avea din ce în ce mai puțin timp să ne pregătim pentru acest moment, sau mai puțin timp să acționăm în privința asta, dacă vrem să facem ceva”, spune Maria-Vittoria Guarino, un cercetător care produce modele ale sistemului planetar pentru Institutul Britanic de Studiere a Antarcticii și autorul coordonator al unui studiu publicat la începutul lunii în jurnalul Nature Climate Change.
Noua cercetare este ultima dintr-un șir constant care a decalat predicția privind momentul în care Arctica va rămâne fără gheață. Cantitatea de gheață care plutea la sfârșitul acestei veri pe Oceanul Arctic a scăzut cu aproape 13% pe decadă, din 1979. Cele mai scăzute niveluri de gheață înregistrate vreodată s-au succedat în ultimii 13 ani, iar această vară pare aproape sigur că va fi numărul 14.
Estimarea privind anul 2035, făcută de Guarino și colegii săi, se bazează pe ceea ce se știe despre clima din trecut. De-a lungul anilor, oamenii de știință au adunat dovezi despre erele trecute, uitându-se la urmele de elemente chimice din gheață, pietre și sedimente. Noul studiu privind Arctica are în vedere în mod special perioada de 130.000 de ani în urmă, numită Ultima Interglaciațiune.
Acea perioadă a fost cu 4 grade Celsius mai caldă decât era pre-industrială, ceea ce este o prefigurare plauzibilă pentru condițiile pe care omul le creează pentru viitor. Încălzirea din prezent are o medie de plus 1 grad Celsius, iar Arctica se încălzește cu o viteză de mai mult de două ori mai rapidă ca restul planetei.
Studiul se alătură dezbaterii oamenilor de știință în acest an despre viteza de încălzire a globului. Unele modele actualizate, precum cel folosit de echipa lui Guarino, sugerează că încălzirea se va întâmpla mult, mult mai rapid decât s-a crezut anterior. Acum rămâne neînțelegerea dintre cercetători despre rezultatele din modelele de predicție care arată încălzirea accelerată. Însă, așa cum Guarino vede, faptul că cel puțin unul dintre modelele care depășesc predicțiile de încălzire se potrivește cu dovezile fizice de la Ultima Interglaciațiune face ca rezultatele să nu fie ignorate cu ușurință. Modelele climatice anterioare au avut probleme în a se potrivi cu dovezile geologice de la Ultima perioadă Interglaciară.
Aceste estimări aduc și multe incertitudini, ceea ce lasă deschisă posibilitatea ca gheața să rămână mai mult timp în forma sa, potrivit Zachary Labe, un cercetător postdoctoral în Științe Atmosferice de la Universitatea Statului Colorado.
„Sunt de asemenea ezitant în a mă concentra pe anul 2035 prea mult. Este o provocare să prezici prima Arctică fără gheață”, spune el.
Oamenii de știință de la Universitatea Statului Carolina de Nord și de la Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă au folosit în acest an un model diferit pentru a ajunge la același rezultat, 2035, când vine vorba de vara fără gheață în Oceanul Arctic. Când spun „fără gheață”, oamenii de știință se referă de obicei la mai puțin de 1 milion de kilometri pătrați. Cea mai scăzută valoare a fost sub 3,4 milioane de kilometri pătrați, în 2012.
De asemenea, Ge Peng, un savant în cercetare, parte a echipei Universității Carolina de Nord, a notat că evenimente neașteptate ar putea schimba cronologia. Erupția unui mare vulcan, care aruncă chimicale în atmosferă, blocând lumina Soarelui și astfel coborând temperaturile, ar putea schimba cu câțiva ani estimările.
Oricare vară va fi prima care nu va mai avea gheața oceanică, Peng și colegii ei avertizează că afacerile, guvernele și oamenii care trăiesc în Cercul Arctic trebuie să se pregătească acum pentru schimbările în ceea ce privește geopolitica regională, transportul și disponibilitatea hranei.
Odată ce nu va mai fi declarată pandemie, Peng speră să călătorească în Arctica înghețată și să o găsească în același fel în care ne-o imaginăm cu ochii închiși.
„Vreau să văd asta în curând, pentru că nu vreau ca gheața oceanică să dispară până când voi naviga acolo”, spune ea.
Sursa: digi24.ro