Pe piaţa Republicii Moldova se atestă un deficit acut de carne, ca urmare a scăderii producţiei locale, a epuizării cotelor de import din UE şi imposibilităţii importului din alte state, avertizează Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham), care susţine că reprezintă procesatorii, scrie mold-street.com.
Într-o adresare către Guvern, AmCham solicită implicarea în soluţionarea crizei în domeniul importului de carne în ţară, care s-a creat începând cu luna august 2017, ca urmare a consumării rapide a cotei de import calculate pentru acest an.
Se cere intervenţia autorităţilor
Potrivit Amcham, despre situaţie a fost informat Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) şi s-a solicitat identificarea soluţiilor privind majorarea cotei la importul de carne din UE, care la momentul actual este epuizată.
„Cota de import pentru 2017, la carnea de porc din UE constituie 4.000 tone anual, care în luna august 2017 s-a epuizat, iar la carnea de pasăre deja fiind utilizată în totalitate până în luna iunie 2017. Totodată, menționăm că importul cărnii de porc din țările CSI nu poate fi realizat din motivul situației epizootice nefavorabile (din cauza Pestei Porcinei Africane)”, susţine Amcham.
Ca urmare a demersului, MEI a organizată o şedinţă, la care atât procesatorii cât și reprezentanții autorităților ar fi constatat necesitatea intervenției prompte întru asigurarea sectorului cu materie primă și evitarea majorării prețurilor produselor finite din carne prin alocarea unei cote suplimentare anuale la importul de carne de pasăre și porcine fără aplicarea taxelor vamale.
În același context, Ministerul Economiei a promis că va lansa „proceduri de amendare a cadrului legal aferent și va crea mecanismul de administrarea cotelor suplimentare preferențiale cu dreptul exclusiv de import de către procesatorii autohtoni, în baza listei prezentate de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, conform principiului primul venit/primul servit”, se arată în declaraţia Amcham.
Administraţia Camerei de Comerț Americană din Moldova constată că până la acest moment criza în domeniul importului de carne nu a fost depășită, iar fiecare zi produce deficit de materie primă pentru procesatori și are o serie de efecte directe şi indirecte.
„Lipsa materiei prime refrigerate de porc pe piața locală – astăzi pe piața Republicii Moldova există un deficit de carne proaspătă, iar producătorii locali pot să asigure doar 52% din totalul necesar al pieții și acest lucru ne confirmă inclusiv datele publicate de Biroul Național de Statistică (BNS) cu privire la efectivul de animale disponibil la 01.01.2017, unde în comparație cu 01.01.2016 avem o scădere a efectivului de animale de porc de la 453.190 de capete de porci până la 247.530 capete de porci, o scădere mai mare de 45%„, avertizează Amcham.
Astfel unele date ale BNS (sursă folosită şi de Amcham) arată că efectivul de porcine la 1 ianuarie 2017 era cu doar 14.000 de capete (4%) mai mic decât la 1 ianuarie 2016 şi mai mare cu 5% faţă de 1 ianuarie 2014.
Alte date confirmă informaţia difuzată de AMCHAM privind reducerea abruptă a numărului de porcine. Astfel se constată că BNS prezintă date statistice ce se bat cap în cap.
Autorii demersului susţin că în luna septembrie 2017, în Republica Moldova a fost înregistrat cel mai mare preț la carne refrigerată de porc din toată Europa (prețul la bursa de mărfuri la semicarcasa refrigerată): Germania – 1,53 EUR/kg; Italia -1,74 EUR/kg; Franța – 1,27 EUR/kg; Spania – 1,24 EUR/kg; Belgia – 1,05 EUR/kg; România – 1,54 EUR/kg; Olanda – 1,20 EUR/kg).
În același timp, în Republica Moldova prețul mediu este de 2,6 euro/kg, fără TVA de la producătorul local, iar din import cu aplicarea tuturor taxelor aferente (după epuizarea cotei) este de 2,55 euro/kg fără TVA.
Astfel, oamenii de afaceri se plâng că din lipsa materiei prime, procesatorii de carne înregistrează scăderi ai producției şi zilnic pe piaţă nu se livrează produse finite de carne de 7,5 tone, care reprezintă venituri ratate de 600.000 lei zilnic, ceea ce generează pierderi nete de 50.000 lei.
În consecinţă în ultimele trei luni ale acestui an, statul va pierde venituri de 50 de milioane de lei din impozite neîncasate, iar lipsa cărnii va genera creșterea prețurilor.
„În ultimule trei luni deja s-au înregistrat scumpiri, conform datelor BNS scumpirea medie lunară (la carne şi produse din carne n.r.)a fost de 5%„, se arată în demersul Amcham, care iarăşi nu este confirmat de datele statistice. Astfel în 9 luni ale acestui an, preţurile la carne şi produse din carne s-au majorat cu 6%
Amcham solicită reducerea taxelor vamale pentru importul de carne de porc și de pui din UE, pentru procesatorii de carne, în perioada octombrie – decembrie 2017, în contextul în care acestea au fost stabilite prin prisma protejării producătorului autohton și majorarea cotei anuale de import la carne, prin alocarea unei cote speciale pentru procesatorii de carne.Autorităţile deocamdată nu au reacţionat la acest demers ce favorizează pe procesatorii ce lucrează pe baza materiei prime de import.