Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat miercuri,la data de 15 decembrie, că vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a semnat cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și ai Băncii Europene de Investiții (BEI) acordurile pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a R. Moldova”, transmite zdg.md.
„Lansăm un program național de reabilitare energetică a clădirilor din toată țara, cu accent pe clădirile cu destinație socială. Beneficiare sunt instituțiile publice de importanță națională, precum spitalele republicane, și cele de importanță locală și municipală – grădinițe, școli, spitale municipale și raionale. Doar prin reabilitarea instituțiilor spitalicești, anual, vor avea parte de servicii mai bune peste 250.000 de pacienți, iar statul va economisi cel puțin 5,2 milioane de euro”, a spus președinta Maia Sandu într-o postare pe Facebook.
Mai mult decât proiectul presupune acordarea a două împrumuturi de câte 30 de milioane de euro de la BEI și BERD, și a unui grant de 2,8 milioane de la Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și de la Fondul fiduciar de asistență tehnică pentru țările PaE.
În contextul dat, șefa statului anunță că a fost semnată Scrisoarea de intenție privind disponibilitatea BEI de a acorda un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru Proiectul „Moldova Drumuri IV”.
„Din acești bani vor fi reabilitate, modernizate și extinse peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată țara, iar o infrastructură rutieră modernă înseamnă beneficii în plus pentru oameni și economie”, spune Maia Sandu.
Pe 8 decembrie curent, Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea Contractului de finanțare dintre R. Moldova şi BEI. Astfel, R. Moldova urmează să contracteze un împrumut în valoare de 30 milioane euro din partea BEI, un alt împrumut în valoare de 30 milioane euro din partea BERD, un grant în valoare de 15 milioane euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene (NIP), precum și un grant în valoare de 500 mii euro din partea Fondului fiduciar de asistență tehnică pentru țările Parteneriatului Estic („EPTATF”), cu o durată de implementare a proiectului de 4 ani (2022 – 2025).
În contextul dat conform prevederilor contractului de finanțare, împrumutul din partea BEI va fi acordat în zece tranșe, valoarea minimă a cărora va fi de 1 milion euro. Pentru rambursarea fiecărei tranșe se va aplica o perioadă de grație de circa 5 ani și un termen maxim de cirrca 20 de ani de la recepționarea fiecărei tranșe în parte.
Lista instituțiilor spitalicești, de importanță națională, care vor fi incluse în cadrul Proiectului: Institutul de Medicină Urgentă; Institutul de Cardiologie; Institutul de Oncologie; Institutul Mamei și Copilului; Spitalul Clinic Republican; Institutul de Neurologie și Neurochirurgie; Centrul Republican de Diagnosticare Medicală; Spitalul Clinic Bălți; Spitalul Clinic de Psihiatrie; Centrul de Recuperare a Persoanelor Vârstnice și cu Dizabilități „SPERANȚA”