Se decriminalizează abuzul în serviciu și se aruncă în aer ani de luptă împotriva corupției. Acestea sunt unele dintre principalele titluri ale agențiilor de presă internaționale cu referire la emiterea ordonanței de urgență privind modificarea legislației penale din România, informează Agora.md.
„Guvernul român a adoptat o ordonanță de urgență marți seara pentru a decriminaliza abuzul în serviciu, aplicând o lovitură grea efortului din ultimii ani de luptă împotriva corupției din această țară est-europeană”, scrie New York Times.
Potrivit Financial Times, decizia Executivului de la București este un „atac al supremația legii” din România, iar agenția Reuters notează că adoptarea ordonanței de urgență de către Guvern înseamnă „cea mai mare retragere în domeniul reformelor anti-corupție al fostului stat comunist, de la aderarea sa la Uniunea Europeană”.
Euronews, în pagina sa electronică, o citează pe șefa Direcției Naționale Anticorupție de la București, Laura Codruța Kovesi, care spune că decizia Guvernului român dă undă verde pentru abuz de putere dn partea oficialilor: „Este un proiect de urgență care va afecta sever lupta anticorupție. În esență,dacă acest proiect este adoptat, lupta împotriva corupției devine irelevantă”.
Președintele Klaus Iohannis, care are atribuții limitate, este un critic dur al deciziei. El a asemănat adoptarea acesteia cu „o zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură grea de la adversarii justiției”, scrie publicația germană Deutsche Wele. „De azi înainte, misiunea mea este de a restabili supremația legii. Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca România să fie o țară liberă de corupție și voi lupta pentru asta până în ultima zi a mandatului meu, a spus președintele.
The Washington Post relatează despre protestele izbucnite în România, enumerând și unele scandări ale manifestanților: „plaga roșie”, „ați făcut-o noaptea, ca hoții” – făcând referire la ora târzie la care a fost adoptată ordonanța.
Amintim că Guvernul României a adoptat marți seara o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, care prevede înblânzirea răspunderii pentru faptele de abuz în serviciu. Deși ministrul de Justiție român, Florin Iordache, a dclarat că scopul noilor preveeri nu este de a proteja politicieni sau oficiali, zeci de mii de cetățeni au ieșit la proteste în capitală și în cele mai mari orașe din țară.
Guvernul român a adoptat și proiectul de lege privind grațierea unor pedepse.
http://agora.md/